Плевнелиев дава третия мандат на РБ

Президентът Росен Плевнелиев ще даде третия мандат на Реформаторския блок. Това стана ясно от думите на държавния глава в интервю за БНТ. 

На въпроса на кого ще даде третия мандат Плевнелиев отговори: "Логичният избор би бил Реформаторският блок, казвам го с голяма степен на вероятност, без 100% гаранция".

Той настоя за сериозно усилие и качествен дебат.

Плевнелиев посочи, че убеждението му е, че има какво още да се свърши в 43-ото Народно събрание, но това е последният мандат, който ще даде, затова "няма как да го дам мандата на някой, който ще постави под въпрос европейското бъдеще на България и достойното представяне в НАТО, на политически сили, които няма да могат да ме убедят, че посоката, в която аз работя, ще бъде спазена с мандата, който връчвам".

Президентът подчерта, че ще спази конституционната процедура и ще назначи служебен кабинет до 22 януари 2017 г., след което на ход ще е новоизбраният президент Румен Радев.

Той допълни, че е имал желанието с Радев да се договорят за общ служебен кандидат, но новоизбраният президент е решил, че не е съгласен с този вариант. 

Росен Плевнелиев е категоричен, че настоящият парламент е свършил много полезни неща, но има и още смислени неща, който може да свърши, а по думите му вероятно следващата ситуация може да се окаже по-тежка. 

Може да си спретнем и една перфектна буря, типично по български, коментира президентът. 

По повод обвиненията за това, че изборът му на служебно правителство е свързан с евентуалното му назначение за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева Плевнелиев подчерта, че настоява премиерът Бойко Борисов по-бързо да проведе консултации и да назначи еврокомисар, като допълни, че неговото посочване би било конфликт на интереси. 

"За мен не е самоцел, не ме интересува тази позиция, аз съм президент, а не кандидат за еврокомисар", каза Плевнелиев. 

Президентът коментира още, че ситуацията в света в момента е изключително сложна - турският президент показва много ясно, че е изчерпал търпението си към Европа.

Броят на кризите е рекорден, мигрантите, терористите, няма един град, който да не е потенциална мишена, ЕС изглежда слаб. Виждаме и избора в САЩ, който донякъде легитимира една бъдеща позиция на Русия в Югоизточна Европа за бъдещи позиции, каза Плевнелиев. 

"Или си на Изток, или си на Запад. Среден път не виждам и няма, защото в тези трудни и тежки времена да нямаш позиция не е решение, да се снишиш не е вариант, да си казваш: „аз искам да съм добре с всички", също не работи“, допълни държавният глава. 

Той подчерта, че е работил през цялото време на мандата си за това България да върви изцяло в посока към Европа и смята да продължи да работи за това и след като вече не е президент и иска България да има достойно място сре европейските държави, а всичко останало би било национално предателство. 

Президентът изброи и кризите вътре в страната, като посочи референдума, при който не е ясно накъде ще се поеме, възможността за 5 месеца служебно правителство, протестите с факли на Лъвов мост, бунта в Харманли. 

Държавният глава каза още, че не може да се организират предсрочни избори от служебно правителство и с Изборен кодекс, писан на коляно, под натиска на сценаристи, които хулят Конституционния съд, късат снимката на държавния глава и казват, че ако народът реши, всички трябва да носят зелени гащи. А какво ще правим с останалите, попита той.

"Аз съм длъжен да се притеснявам. Като инженер, не толкова като президент, казвам, че има проблем, който не трябва да бъде замитан. Партиите трябва да си дават сметка какво ще стане, ако допуснат улицата да определя какво да е изборното законодателство", коментира Плевнелиев.

http://offnews.bg/