Патриотите сложиха цена за подкрепата за кабинет на Реформаторския блок

Патриотичният фронт би дал подкрепа за кабинет с мандат на Реформаторския блок, но само при постигнато съгласие за увеличаване на пенсиите и конкретни мерки срещу мигрантската криза. Това заяви съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов в интервю за Нова телевизия.

 

На 2 декември президентът Росен Плевнелиев каза, че с „голяма сигурност“ ще даде мандата на Реформаторския блок, в случай, че БСП откаже да формира правителство в 43-ото Народно събрание.

Първоначалните очаквания бяха третият мандат да отиде при Патриотите, но от парламентарната група на ГЕРБ обявиха, че няма да гласуват за техен кабинет. До момента позицията на Реформаторския блок за евентуално съставяне на правителство остава неясна. Реформаторите поканиха колегите си от ГЕРБ на разговори за възможностите за мнозинство в това НС.

„Всичко е като при „нероден Петко“. Ако Реформаторите вземат мандат, ще имаме разговор с тях и ще видим каква ще е тяхната програма”, обясни Каракачанов.

Той определи по-високите пенсии и мерките за справяне с бежанската криза като цена за подкрепата за правителство на РБ.

Националистът обвини президента Росен Плевнелиев в двуличие и каза. Той обясни, че думите на държавния глава, че не може да даде мандат на Патриотите, защото биха поставили под въпрос европейското развитие на страната, били противоположни на казаните пред него, Валери Симеонов и Волен Сидеров в президентството.

„Ние смятаме за неправилно това, което президентът правеше пет години – да дрънка оръжия срещу Русия“, заяви Каракачанов.

По думите му, той не е русофил, и това се доказва от неговата политическа и научна дейност. „Не мога да съм български патриот и да съм фил или фоб. Това е разделения на нацията, което се прави изкуствено”, добави той.

Лидерът на ВМРО определи голяма част от министрите като „народни артисти“: „Те се тръшкаха и обясняваха как не може минималната пенсия да стане 300 лева“.

Според него, докато дойдат предсрочните избори, ще има 6 месеца анархия и безвластие.

http://ureport.bg/