Парламентът крие как плаща заплатата на Пеевски

EURACTIV BULGARIA

Парламентът крие как плаща заплатата на Пеевски – EURACTIV BULGARIA

Начинът, по който санкционираният от САЩ бизнесмен и депутат от ДПС Делян Пеевски получава своето възнаграждение като народен представител, е строго пазена тайна, пише „Сега“, който е поискал данните по Закона за достъп до обществена информация.

Детайлите за заплатата на Пеевски са лични данни, а и от тях не може да се правят изводи за това как работи парламентът, смятат юристите му.

Това на практика е отказ за предоставяне на информация, който идва от парламент, чийто председател Никола Минчев беше излъчен от „Продължаваме промяната“. А нейният водач – премиерът Кирил Петков, обеща, че прозрачността ще бъде приоритет на новата власт.

През юни 2021 г. Пеевски беше санкциониран за корупция от САЩ по закона „Магнитски“. Това не би трябвало да позволява на българския бизнесмен да работи с банкови сметки, по каквито се превеждат депутатските заплати. Затова стои въпросът как получава възнаграждението си.

Въпросите на „Сега“ са как депутатът получава заплатата си, какъв е размерът й и ако го обслужва банка, коя е тя.

Александър Кашъмов, шеф на правния екип на „Програма Достъп до Информация“, оценява отказа да се предостави информация като симптом за намаляваща прозрачност на парламента. „Законът не дава възможност на публичните институции едностранно да налагат цензура, като произволно тълкуват, според собствените си разбирания, дали дадена информация е свързана с дейността на дадена институция или не. Ако една институция притежава дадена информация, по презумпция тази информация е обществена“, казва той „Сега“.

Юристът напомня, че депутатите, като заемащи високи публични длъжности, са задължени да обявяват възнагражденията си пред антикорупционната комисия КПКОНПИ. „Защо законодателят ги кара да декларират тази информация, ако тя не е от обществен интерес?!“, пита той. Кашъмов смята още, че в случая обществения интерес надделява над личните данни. Конкретната банка, в която се превежда заплатата, може да не бъде посочена, но не може да се отказва информация за размера на сумата и начина на получаването й.

„Не е редно да имаме намаляваща прозрачност в институция, в която доминиращото мнозинство получи мандат със заявката за законност, прозрачност и върховенство на закона“, обобщи Кашъмов.