Очаква се ЕС да заеме по-твърда позиция спрямо Китай

Препоръката идва, докато външните министри на ЕС се очаква да обсъдят промени в стратегията на блока спрямо Пекин в понеделник. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

от Александра Брзозовски от Люксембург | EURACTIV.com

ЕС трябва да гледа на Китай предимно като на конкурент с ограничени области на потенциално ангажиране. Това са съветвани външните министри на блока от дипломатическата служба на ЕС преди разговорите за състоянието на отношенията с Пекин в понеделник (17 октомври).

Нонпейпърът, изпратен до държавите-членки, който EURACTIV видя, ясно показва, че Китай се е превърнал в още по-силен глобален конкурент за ЕС, САЩ и други партньори с подобно мислене.

„Следователно е от съществено значение да се прецени как най-добре да се отговори на настоящите и предвидимите предизвикателства“, се казва в документа и се добавя, че те вероятно „ще разширят различията между китайските и нашите собствени политически избори и позиции“.

Препоръката идва, докато външните министри на ЕС се очаква да обсъдят промени в стратегията на блока спрямо Пекин в понеделник.

Документът рисува мрачна картина на отношенията ЕС-Китай от 2019 г., когато блокът изложи стратегията си спрямо Пекин, последвана от търговски спорове и санкции.

Освен оценката, че обозначенията „партньор-конкурент-системен съперник“ може да са остарели, документът изброява области на ограничено потенциално сътрудничество с Китай, които са обобщени само в един параграф.

„Бяхме малко по-фокусирани върху партньорската част, сега трябва да се съсредоточим повече върху конкурентната част“, ​​каза дипломат от ЕС.

Според документа те ще включват продоволствена сигурност, изменение на климата, хуманитарна помощ, намаляване на риска от бедствия и здравеопазване.

Това представлява значителна промяна в тона в сравнение със съществуващата политика, която споменава Китай като „стратегически партньор на ЕС в справянето с глобалните и международни предизвикателства“, според няколко дипломати.

В същото време дипломатическата служба на ЕС съветва ЕС да „засили усилията си за намаляване на уязвимостите“ в технологиите, морската и космическата сигурност, иновациите и чрез борба с дезинформацията.

Съветът идва няколко дни преди лидерите на ЕС да обсъдят отношенията между ЕС и Китай по-късно тази седмица.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...