Отново шествие срещу Радев тази вечер

Инициативата "Правосъдие за всеки" призовава на шествие днес за парламентарна република в ЕС и НАТО. Началото е в 18,30 ч. пред президентството, след което хората ще се отправят към Народното събрание и Орлов мост. 

В призива се казва: 

"България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура.

По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство, защото той вече бил "дискредитиран". Недопустимо е и да не свиква редовни заседания на КСНС или да се опитва по свои критерии да заявява, че няма да допуска на тях лица или партии, които са участници в неговите заседания по право.

С тези си публични провокации той нарушава Конституцията, която е положил клетва да спазва, с оглед на последствията - създаване на предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължаване на едноличната му власт със служебни правителства. Да, властта се услажда, но тя и покварява, когато се упражнява без насреща ѝ да стоят предвидените в основния ни закон контролни механизми. Нека не забравяме, че България е парламентарна, а не президентска република и се надяваме такава да си остане!

 

България отдавна избра своя път на развитие - той е като член на Европейския съюз и в колективната система за сигурност на НАТО, но нека не забравяме, че той не е гарантиран, ако в критични моменти не го отстояваме и защитаваме. Ние сме в Европа, не в Евразия и ще се противопоставим категорично на всички опити да бъдем върнати в орбитата на влияние на тоталитарните държави." 

Във вторник се проведе многолюден протест срещу президента, в който се вклчючиха и политици от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". 

Представители на Коалиция „Левицата!“ пък поискаха на протест пред Народното събрание тази сутрин да се сложи край на този парламент. Те носеха плакати „За 5 часа чухме достатъчно. ВЪН!“, „Кога промяната стана подмяна?“, „Този протест НЕ е съгласуван с посолствата“.

https://offnews.bg/politika/otnovo-shestvie-sreshtu-radev-tazi-vecher-80...