Отворено писмо до Радев: Екстрадирането на Алчин ще бъде сериозен удар по авторитета на България пред демократичния свят

Ние, журналисти, общественици, университетски преподаватели, подкрепяме руския гражданин Алексей Алчин и остро възразяваме срещу възможната му екстрадиция. Алчин беше задържан, откакто изгори паспорта си на минтинг като символ против експанзията на Русия в Украйна.

Това се посочва в отворено писмо до държавния глава Румен Радев, след като Окръжният съд във Варна позволи екстрадицията на Алчин. Искането е на прокуратурата на Русия, според която руснакът е обвинен за невнесен ДДС на фирмата му през 2015 г. "Екстрадирането на Алчин ще бъде сериозен удар по авторитета на България пред демократичния свят", допълват в отвореното писмо обществениците. 

Повече от месец Алчин прекарва под "домашен арест", а на 2 август е задържан за постоянно в ареста.

Той живее в България от около 5 години, има българска лична карта, постоянен адрес и работа – тренира деца по бойните изкуства кендо и иайдо. В свое отворено писмо до медиите той казва още, че е напуснал родината си, защото е получил информация, че ще стане обект на репресии заради бизнеса си.

Два дни след протестния акт във Варна руснакът е уведомен от българските власти, че е обект на международно издирване и Москва е изпратила официално искане за екстрадицията му.

 

В края на юни тази година дирекция “Миграция” в МВР уведомява Алчин, че в България са пристигнали руски документи, свързани с международното му издирване и той трябва да се яви за интервю. Руснакът се отзовава и е задържан за 12 дни. След това той е задържан в следствения арест до окончателното произнасяне на варненските съдии по искането за екстрадицията му в Русия.

Алчин е известен като критик на Путин. Причините да напусне родината си и да се превърне в емигрант са както морални – високото ниво на корумпираност на държавните служители, така и икономически – намеса на държавата в частния сектор, монополизирайки определени бизнеси чрез шантаж и изнудване, и неправомерно заведени дела, и не на последно място политически – несъгласие с режима на Путин и водената от него държавна политика, особено след незаконното анексиране на Крим, което е затвърдило убеждението му, че Русия и нейните граждани нямат бъдеще.

В отвореното писмо до президента Румен Радев пишат още: 

"Господин Президент!

Вчера магистратите неглижираха твърденията на Алексей Алчин, че е преследван от руските власти заради политическите си пристрастия и публични критики срещу руската военна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Определението за екстрадицията му не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна в седемдневен срок.

Ние, долуподписаните, изразяваме своите сериозни опасения, че правосъдието в Русия може да бъде опорочено. Бившият правосъден министър Надежда Йорданова припомни на прокуратурата, че „на Съвета за правосъдие и вътрешни работи на З и 4 март 2022 г. в Брюксел е изразено общо мнение от държавите членки на ЕС, че действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателно правни въпроси, като си запазват правото на преценка за всеки отделен случай".

Ние сме категорични, че екстрадирането на Алексей Алчин ще бъде сериозен удар по авторитета на България пред демократичния свят. Страната ни не може да бъде съюзник на процеси по погазване на човешките права, неутрализиране на неудобните свободни граждани и политическа саморазправа.

Разчитаме, господин Президент, че ще упражните своето правомощие по чл. 98, т.10 от Конституцията и ще предоставите убежище на Алексей Алчин.

Очакваме да разгледате искането ни своевременно и се надяваме на положително решение от Ваша страна.

Доц. Огнян Минчев

Доц. Красен Станчев

Доц. Михаил Иванов

Стойко Стоянов

Владимир Йончев

Д-р Горан Благоев

Доц. Евгения-Кръстева Благоева

Веселин Стойнев

Димитър Ганев

Юлиана Методиева

Георги Даскалов

https://offnews.bg/obshtestvo/otvoreno-pismo-do-radev-ekstradiraneto-na-...