Няма как да стане някаква съществена промяна у нас без пълно освобождение от руската доминация

Evgeni Kanev

Все повече хора - отказващи доскоро да проумеят това - разбират, че пътят на България винаги е зависел от този на Русия.
Всички ключови промени у нас - 1878,1944, 1989 - са дело на Русия.
Ние сме европейска страна, но с руски тип институции и с руски манталитет управляващи. Ерго, няма как да стане някаква съществена промяна у нас без пълно освобождение от руската доминация, както направи Стамболов през 1886 г. И която относителна свобода продължи чак до 1944 г.
Затова е важно да разбираме какво се случва в Русия, за да знаем какво ще се случи у нас.
Днес ми попадна интервю на бивш руски депутат - полковник от КГБ, сега емигрант във Варна - който потвърждава гъстата руска агентурна мрежа у нас, оплела цялата държава. И тази мрежа надали може да бъде разкъсана с наши сили - ще зависи от изхода на войната и дали ще се възползваме от помощта на нашите съюзници от НАТО, най-вече САЩ.
Русия - още от Александър Невски, избрал да се бие с европейците, вместо с монголите, за да спаси “душата” на Русия - винаги ще си остане имперска по характер и преобладаващо азиатска по манталитет, докато съществува. И нашият шанс е в малките исторически прозорци на нейната слабост да се възползваме, за да се откъснем окончателно.
Сега тя е в края на поредния си властови цикъл, който обикновено включва три етапа:
А. Застой с огромно изоставане от Запада
Б. Либерализация, реформи и кражба на технологии от Запада, за да се скъси дистанцията
В. Връщане към смисъла й - силова държава с едноличен лидер- диктатор, задушаване на всички свободи и отново застой.
Ако се замислете - след 1989 г България следва същите стъпки, синхронизирала своя цикъл на развитие с руския.
Това е възможно поради огромния брой наемници по върховете на държавата, които чрез продажбата на “лоялност” печелят много повече, отколкото биха могли чрез продажбата на някакви експертни умения в демократичния модел общество.
Русия е изградила нашия обществен модел чрез тези хора (“рубладжии”), а чрез инвестиции от откатите на своите компании у нас поддържа огромно присъствие в нашата публичност, което увеличава броя на полезните идиоти, които на избори поддържат този модел. И му служат, независимо кой е на власт в Кремъл.
Затова най-важната задача на Промяната е в смяната на ключовите хора на всички нива в нашите служби, правосъдна система и държавна администрация. Хора без дамги в миналото, с успешни кариери, с качествено образование. И прекъсване на подмолните връзки с Русия, докато ближе раните си след Путин.
Кадрите наистина ще решат всичко.