Нинова отказа да призове да се гласува за Радев на балотажа

Соцлидерът видя в президента причина за оставката си

 

Конфликтът между лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев преди балотажа в неделя се задълбочава. Днес Нинова подаде оставка от лидерския пост, като нареди и Радев сред причините за това решение. Няколко часа по-късно тя отказа да призове избирателите да гласуват за действащия президент на втория тур и отказа да каже дали самата тя ще гласува. Думите й станаха повод към атаката да се присъедини и другият кандидат-президент на балотажа - Анастас Герджиков.

"Нищо драматично и различно не се е случило между нас. Може би имаме различни виждания по някои въпроси", каза Нинова по адрес на Радев тази вечер в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Тя изброи няколко проблема с държавния глава. "Аз не приех когато Радев дойде в Народното събрание и каза: Вие сте статуквото, промяната е на площадите. Ние не сме статуквото. Тогава парламентарната група доста се напрегна, но аз ги спрях", обясни Нинова. Като второ разминаване тя посочи призива на Радев гражданите да се вдигнат срещу партиите. "Това не е нищо лично, това са принципни различия", допълни тя.

Соцлидерът хвърли и други обвинения към държавния глава - че задкулисието се е преместило в служебния кабинет, че е помагал на "Продължаваме промяната" с публични изяви, като самата партия определи като президентска. На въпрос на водещата Цветанка Ризова ще гласува ли в неделя, Нинова отказа да отговори конкретно и само повтори два пъти: "Ще видите на втория тур". На въпрос БСП твърдо ли стои зад Радев, тя каза: "Членовете на БСП са номинирали Радев, те са умни хора, с главите си, така че те решават".

 

По-късно Явор Божанков далеч по-категорично заяви пред БНТ, че различията трябва да се загърбят, защото изборът в неделя е съдбовен. Божанков отмести конфликта от Радев към "хора от неговото обкръжение", като назова говорителя на служебния кабинет Антон Кутев.

 

ОБЩ ФРОНТ

Вторият за балотажа в неделя Анастас Герджиков веднага използва думите на Нинова срещу Радев в свой интерес. "Чухте г-жа Нинова, това е плашещо. Трябва да сме много разтревожени. Тя буквално обяви, че Радев е насъскал гражданите срещу партиите. Това е разрушаване на държавността", коментира той, след като седна на стола срещу Цветанка Ризова след соцлидера. "Всеки опит за съставяне на правителство ще бъде подкрепен от мен, ако стана президент", направи заявка Герджиков.

 

ОСТАВКАТА

Заради катастрофалните изборни резултати Корнелия Нинова подаде оставка от лидерския пост в БСП. "Поемам цялата отговорност и не обвинявам никого. Вината е само моя и тя е, че трябваше да кажа истината и за да няма караници публично", обяви Нинова на брифинг в партийната централа след заседание на Изпълнителното бюро.

Нинова обаче остава начело на партията до януари, когато ще бъде свикан конгрес за приемането на оставката ѝ и излъчването на ново ръководство. В събота на пленум пък трябва да бъде сформирана работна група, която да стартира преговорите с "Продължаваме промяната" за редовен кабинет.

"Изчаках окончателните резултати и оценявам този за БСП като катастрофален. Затова има много причини - и обективни, и субективни. Моля да приемете всичко, които ще кажа, от мое собствено име, а не като ангажиране на партията", заяви Нинова. Като обективни причини тя посочи машинния вот и коронакризата.

"Но има и субективни и те са много, което е разговор вътре в партията. Отговорността я поемам аз изцяло. От вчера една група ми иска оставката, но тя го прави от 5 г., друга група звъни и не иска оставка и ме подкрепя. Но съм абсолютно изненадана, че служебното правителство ми иска оставката чрез Антон Кутев. И членове на Инициативния комитет на Радев ми изпратиха писмо", обяви гневно шефката на социалистите. В понеделник Кутев, който е и член на Националния съвет на БСП, поиска оставката на Нинова чрез пост във Фейсбук.

С треперещ глас Корнелия Нинова предложи "тези две структури (служебното правителство и Инициативният комитет - б. а.) да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа кризите, има достатъчно проблеми за решаване - цените, здравето, да не инженерства в БСП. А Инициативният комитет да си гледа балотажа, а не да се занимава с ръководството на БСП".

Като основна своя грешка тя отчете, че е мълчала дълго време, когато е трябвало да говори за случващото се в БСП.

"Мълчах в името на това партията да има единство, да няма разправии и публични караници, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания", обясни тя. После отново разгневено избухна: "5 г. вътрешната опозиция не спря. Мълчейки, смятайки, че като не отговарям, ще запазя единството на БСП. Не казах, че става въпрос за борба със задкулисието. Защото тази опозиция се отглеждаше от Борисов. Той падна от власт и тази група се прехвърли в служебния кабинет", твърди Нинова.

Корнелия Нинова подаде оставка и след краха на БСП на евроизборите. Тогава отново бе свикан конгрес, на който тя театрално оттегли оставката си и остана начело на партията.

 

ОТГОВОРЪТ

По-късно дойде и отговорът от Инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори мандат, в който се казва, че "ИК не се намесва във вътрешнопартийни въпроси, на която и да било партия в България, в т. ч. не иска ничии оставки". От там припомнят, че комитетът наброява 190 човека с различна идейно-политическа принадлежност и всеки един от тях е свободен да изразява лични възгледи и преценки, за които носи своята обществена отговорност.

В позицията, изпратена до медиите, от комитета заявяват още, че "вътрешнопартийните проблеми трябва да се решават от членовете на всяка партия".

 

МАНДАТ ЗА ПРЕГОВОРИ

 

Националният съвет ще се събере в събота, за да даде мандат за преговори и да свика конгрес за началото на януари, за да констатира оставката на Корнелия Нинова от председателския пост. "БСП е партия на ред и правила. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката от него съм председател. След като той констатира, се назначава заместник", обясни Нинова.

Според нея в момента най-важното е "сформирането на редовно правителство и на трайно мнозинство в парламента, което да изведе България от кризата". Нинова разказа, че вчера е получила обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство, която е приела.

"Започваме преговори, но в този разговор си казахме, че първо ще сложим на масата програмите си и ще търсим общите неща и обединение. След това ще работим във формат експертни групи по секторни политики, които да подготвят програмата на бъдещото правителство", посочи тя. Декларира, че "ще бъдат разумни, отговорни, диалогични и принципни, за да има работещо правителство и парламент".

НЕЗАБАВНО ОТТЕГЛЯНЕ

"Оставка на Корнелия Нинова означава оттегляне от ръководството на БСП и от преговорния процес за правителство. Ако не става въпрос за поредната игра и хвърляне на прах в очите на избирателите и поддръжниците на БСП, считам за редно госпожа Нинова да се оттегли незабавно от управлението на партията. Това ще е първият тест за почтените й намерения", заявява евродепутатът от БСП Елена Йончева в своя позиция. И Йончева, подобно на Кутев, вчера настоя за оттеглянето на Нинова заради поредния изборен крах.

"Няма как един отиващ си лидер да обвърже партията с толкова важни решения за нейното бъдеще", смята Йончева. Според нея "преговорите от името на БСП трябва да се водят от човек, определен от органите, който да представлява дългосрочния интерес на партията и да не е дискредитиран пред партньорите. Един политик трябва да е способен да носи последиците от собствените си думи и решения. Всяко друго поведение ще отвори още по-голяма пропаст между ръководството на партията и българските граждани".

Според Елена Йончева е време начело на БСП да застане истински ляв човек, с прогресивни идеи и сила да вдъхновява и младите, и възрастните, и бедните, и работещите. "Човек, който носи надежда и предлага решения. Човек, който не търси оправдание в другите, а води смело напред към едно по-добро бъдеще. За България и за нейните граждани", казва Йончева.

 

КОНТРА

По-рано днес младежката организация в БСП "подгря" темата с оставката на председателя, като дори настоя Нинова да не е в преговорния екип с "Продължаваме промяната" за бъдещото управление на страната.

"Незабавна оставка на председателя на БСП Корнелия Нинова и членовете на ИБ на НС на БСП. Оставката се носи колективно, но вече е време да я сложим на дневен ред. Три пъти БСП губи избори категорично и вече не е фактор", се посочва в позицията на организацията, разпространена до медиите.

"България има нужда от работещо и редовно правителство. Необходимо е свикване на заседание на НС на БСП, който да състави нов преговорен екип за разговори с представителите на другите партии. В този екип следва да не влизат членове на сегашното ръководство на БСП и Корнелия Нинова", настояха младите социалисти, които работят в тясна връзка с бившия заместник на Нинова - Кирил Добрев.

Според тях се е случил "категоричен крах на партията". "Четвърто място с опасност дори да се стигне и до пета позиция. БСП не беше припозната сред собствените си избиратели. БСП, в сравнение с подкрепата от 480 000 гласа на изборите през април 2021 г., сега едва печели близо 200 000. Определението тук е провал. Провал на идеи, провал на кандидати, провал на ръководните структури и отказ от отговорност", заключиха младите социалисти.