Нидерландия подсилва източния фланг на НАТО с осем самолета F-35

от Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com | translated by Антония Коцева

Четири от бойните самолети ще бъдат на разположение за наблюдение на въздушното пространство на НАТО над Източна Европа през февруари и март. [Shutterstock/Майк Марийн]

 

Осем бойни самолети F-35 от Кралските нидерландски военновъздушни сили ще заминат за Полша в края на януари, за да защитават източния фланг на НАТО.

Четири от бойните самолети ще бъдат на разположение за наблюдение на въздушното пространство на НАТО над Източна Европа през февруари и март. Два от тях ще бъдат използвани за постоянна охрана на въздушното пространство на НАТО, а другите два ще останат в резерв.

Останалите четири бойни самолета ще бъдат използвани в програма за обучение със съюзниците за увеличаване на присъствието на НАТО на източния фланг и насърчаване на сътрудничеството между членовете на алианса.

Бойните самолети могат да излетят в рамките на минути, за да прехванат самолет, което е необходимо, например, ако той не се идентифицира или се доближи до въздушното пространство без разрешение.

Това е вторият път този месец, когато Нидерландия изпраща военен персонал, за да засили военното си присъствие в източния фланг на територията на НАТО.

На 3 януари Министерството на отбраната обяви, че стотици американски военни превозни средства ще пристигнат във Флисинген,  в югозападната част на страната, между януари и февруари, преди да поемат към Източна Европа.

„С осемте самолета Нидерландия допринася за отбраната на източния фланг на НАТО“, обяви министерство на отбраната в прессъобщение, изпратено по имейл.

В понеделник бе съобщено, че Нидерландия ще осигури на Украйна две ракетни установки „Пейтриът“, неуточнен брой ракети и обучение за украински войници да работят с оборудването за противовъздушна отбрана. Това написаха министърът на отбраната Кайса Олонгрен и външният министър Вопке Хукстра в писмо до долната камара на парламента.

Военната подкрепа е част от по-широк пакет от помощи, за който правителството е заделило 2,5 милиарда евро за годината.

„Необходимостта от засилване на военната подкрепа за Украйна вече беше очевидна, но спешността сега е по-голяма от всякога“, посочват двамата министри в писмото .

Заедно с „международни партньори“ страната планира да се съсредоточи върху увеличаване на военната подкрепа, особено чрез попълване на собствените си национални запаси, за да „приведе оперативната готовност по стандарт“, каза Олонгрен, след като западните съюзници заявиха, че също ще се съсредоточат върху ускоряването на подмяната на оборудването, което доставят на Украйна.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...