Не можеш да фалшифицираш избори, да атакуваш брутално с фейкове, дори личностно, и грубо политическия си противник и след това да очакваш взаимодействие.

Ilian Vassilev

Всяко зло за добро. Някои изводи.
1. Не можеш да победиш ГЕРБ и статуквото в игра, чийто правила са измислили те. Тези избори бяха сериозно манипулирани, но до този момент демократичните сили, незнайно защо, никога не са посмявали да оспорят избори и да ги нарекат с истинските имена - фалшиви. По този начин легитимират и властта, която подобни фейкове ражда. За това е добре, поне този път, да не се признаят изборите за честни и резултатите за легитимни. Изобщо войната тепърва ще навлиза във все-активна зона на противопоставяне.
2. Кой брои - Информационно обслужване? Машините без хора са проблем, машините с хора не са ? Шефовете му публично /ограничен кръг/ са се хвалили, че могат да "настройват" резултатите между 2-5 процента. Едни партии влизат, други не влизат.
3. В ППДБ още битува предпочитание към интелигентската политика, което в бруталната джунгла на българската политическа действителност изглежда нелепо, но най-вече неконкурентно. В тези избори доминира и спечели агресивния тон - и това даде на Възраждане и на ГЕРБ преднината, обратно ППДБ заложиха на позитивна кампания, не бяха достатъчно агресивни в отговорите и ... получиха това, което получиха.
4. Огромна грешка бе, че ППДБ не обърнаха внимание на възхода на Възраждане Да, Копейкин няма шанс да управлява и стигна тавана си, но фокусирането върху ГЕРБ, при това без особена агресивност - нито впечатли запалянковците на ГЕРБ, нито пък собствените привърженици /извън ядрото/. ППДБ трябва да се фокусира върху спасяването на България от заплахата Възраждане и Радев - там където Борисов е мек като пластелин, защото сам ги е създавал.
5. Очевидно ППДБ няма да правят правителство - тук има някои съществени нюанси. Резултатите от изборите ги освобождава от отговорност за управлението на страната, поне до местните избори. Което им дава възможност да се фокусират върху тях - защото очевидно без промяна на местно равнище няма да стане. За местните избори имат много работа за вършене, защото нямат местни структури, отново се опират на стари кадри - а те не привличат избиратели. Изобщо "няма време"?!
Предупреждавам и в агресивността има нюанси, които да ти позволи да печелиш с ярки позиции повече хора, отколкото да отблъснеш. Социолози и политолози веднага ще започнат да продават нуждата от съгласие с ГЕРБ. Съгласят ли се ППДБ - могат да смятат, че ще са изчезнали от политическия небосклон - защото избирателите им ще ги накажат.
И последно - време е да погледнат - собствените си лидери и послания. В ДБ трябват нови лица, сори, това е състезание, агресивни и можещи да дебатират хора, не може с едни и същи хора да очакват различни резултати.
ГЕРБ изгори мостовете за разбирателство с ППДБ и не може да очаква никакво сътрудничество. Имат си мнозинство, да управляват. Не можеш да фалшифицираш избори, да атакуваш брутално с фейкове, дори личностно, и грубо политическия си противник и след това да очакваш взаимодействие. И тук не е въпрос личната обида, а фундаменталното разминаване в ценности.
Забравете за каквото и да е участие или подкрепа на ППДБ в ново правителство и се страхувам, че малцината, които бяха склонни на подобна стъпка, вече изглеждат нелепо.
Очаквайте - Габровски премиер и министър на енергетиката Николай Павлов - повече от същото при управлението на ГЕРБ. Очевидно за българинът е по-маловажно да го крадат, отколкото да се променя към по-добро.
ППДБ да активират улицата, която абсолютно ненужно игнорираха, включително и протестите пред Президенството. Нито веднъж не подкрепиха като партии протестите на БОЕЦ и Правосъдие за всеки. Работата у нас е като в Израел при Натаняху - той си помисли, че е спечелил изборите.
Лошото е, че отново ще минем през цикъл - протести - избори и ше загубим ценно историческо време. Медиите отново ще клекнат на Борисов, както клекнаха по време на изборите. Кошлуков ще изиграе един етюд с "вечно" съдебно разбирателство за да остане на власт.
А, забравих най-важното - ГЕРБ ще се опитат да представят своя версия на реформи, включително в съдебната система - отново ще протягат ръка към ДБ - но късно е либе, за китка.
Нямате идея колко хрисим Борисов ще видите в екрана през следващите дни. След загубата на избори, най-много се страхува от победа на изборите, особено с такава "разлика". В условията на негативна игра възможностите на този в опозиция, са много по-големи.
Ако ме питате, дали това не дава властта отново в ръцете на Радев? Не, този път, пък и предишния, си имат мнозинство на фейк евроатлантици с ДПС и ИТН и пръстта на Костадинов, дори от гледна точка на украинците, ще дават мило и драго за да си залепят етикета "атлантик" - ще дават оръжие, ще купуват нови ескадрили, нови реактори, нови газови турбини - изобщо ще купуват мълчанието на Запада за тяхната корупция с парите на българския данъкоплатец.