Не и през 2023 г.: ръководителят на Института за национална памет прогнозира кога и как ще приключи войната в Украйна

https://telegraf.com.ua/obshhestvo/2023-03-07/5781953-ne-u-2023-rotsi-go...

Освобождаването на Крим може да стане и без рухването на Русия, смята експертът

Въпросът кога и как ще приключи войната в Украйна вълнува милиони хора. Според една прогноза това ще се случи още през следващата година .

В същото време ръководителят на Украинския институт за национална памет и сега боец ​​от въоръжените сили на Украйна Антон Дробович смята, че достигането на границите няма да сложи край на войната, а ще я промени. В интервю за Телеграф той каза, че според него войната ще премине в друга фаза, но повечето граждани ще почувстват облекчение.

Украинците ще чакат създаването на нов световен ред. Дробович не се наема да прогнозира какво точно ще се случи, той предполага, че светът може да премине през икономическа депресия . Що се отнася до освобождаването на Крим, то може да стане и без тоталния крах на Русия, с военни средства. Дробович прави паралели с историята на Втората световна война, когато Червената армия бяга от полуострова. В същото време именно освобождаването на Крим с военни средства може да стане една от причините за разпадането на Русия . Това няма да е лесен процес, отбелязва експертът.

Що се отнася до момента на края на войната, ръководителят на Института за национална памет не дава оптимистични прогнози. "Тепърва ще воюваме активно още поне две-три години. В рамките на историята това са общо взето дреболии ", отбелязва той и дава за пример освободителните процеси в края на второто десетилетие на 20 век, когато от началото до зимните кампании изминаха почти пет години.

Прочетете пълния текст на интервюто на Антон Дробович в сайта на Телеграф в статията: „Когато Путин бъде убит, на негово място ще заеме някой толкова гнуслив като него“ – Антон Дробович за войната, Залужни и Победата

По-рано Telegraph разказа за сценарии за края на войната в Украйна от американски анализатори. Те виждат три пътя, сред които най-вероятно започване на преговори без абсолютна победа.

Превод : Под лупа