На 23 август 1939 година, Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като пакта Рибентроп–Молотов.

Пактът между Хитлер и Сталин е ненадминат по подлост и цинизъм. Той прилича на боричкане между динозаври, завършило с позорно съвкупление. Два политически мастодонта, които до подписването на Пакта не крият взаимната си ненавист, внезапно разтварят обятия един за друг и влизат в престъпен сговор, оказал се гибелен за Европа и целия свят, пише известният руски писател Виктор Ерофеев.
На 23 август 1939 година, Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като пакта Рибентроп–Молотов. Към него е прикрепен секретен протокол за подялбата на Полша, балтийските страни и определянето на "сфери на влияние" (Финландия и Бесарабия) и окупационни зони.
На 1 септември, една седмица след като се договаря със Сталин за подялбата на Полша и балтийските държави, нацистка Германия нахлува в Полша. На 3 септември Великобритания, Австралия, Индия, Нова Зеландия и Франция обявяват война на Германия, но така и не успяват да предприемат сериозни действия.
На 17 септември 1939 Червената армия напада Полша под претекст, че "защитава населението на Полша, Белорусия и Украйна". Полското правителство търси убежище в Румъния, където емигрира.
На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ парад в Брест-Литовск. Подписано е съветско-германско споразумение за подялба на Полша и декларация "в полза на мира".