На Европа не й пука за България и случващото се тук ?! По-важни за нея са Либия, Сирия ...

Срам ме е, че за поред път България е член на на един съюз, който подкрепя правителство довело страната до разруха и до невъзможност в ХХІ век да си платиш необходимо присъщите разходи с една заплата или пенсия ...

И ако е ясно, че ЕС няма да ни плати сметки за ток, вода, парно, то не ми е ясно как водещи европейски медии с лека ръка споменават бегло протестите у нас, а обширно отразяват това което се случва на други континенти ...

Ето как някои европейски медии отразяват това, което се случва у нас през последните три седмици:

"Дойче Веле", на 22 февруари направи обстоен преглед на реакциите в Германия и Австрия по повод протестите в България :

"Мафия" и "Оставка" скандираха хилядите българи, излезли на улиците в знак на протест. Демонстрациите привлякоха вниманието и на медиите в Германия и Австрия. Ето как те коментират събитията в България:

Протестната вълна в България, предизвикана от високите цени на тока, започна още през януари. В неделя, в рамките на една от най-големите протестни акции в страната от години насам, десетки хиляди души в различни градове изразиха недоволството си срещу правителството, пише "Ханделсблат". В крайна сметка премиерът Бойко Борисов се почувства длъжен да обяви оставката на недолюбвания министър на финансите Симеон Дянков.

Гражданите на най-бедната държава-членка на Европейския съюз отправят куп упреци срещу кабинета. Като този, че не предприема достатъчно мерки срещу сенчестата икономика и корупцията. Българите настояват и за по-силна държавна регулация на енергетиката. "Ханделсблат" посочва също така, че през юли в България предстоят парламентарни избори. В актуалните допитвания партията на Борисов ГЕРБ получава 22 процента, т.е. толкова, колкото имат и социалистите, които са в опозиция, коментира сайта „Форумът-бг. com“.

Ден след първият национален протест на 25 февруари Поглед.инфо информира за следното:

Оставката на правителството не успя да уталожи общественото недоволство от бедността и корупцията, коментира ирландският вестник "Айриш таймс"

Десетки хиляди хора участваха в гневни протестни шествия из България, след като оставката на правителството не успя да уталожи общественото недоволство от бедността и корупцията, пише ирландският вестник "Айриш таймс".

Демонстранти в много градове настояха вчера не само за по-малки енергийни сметки, но и за промяна в политическата култура и твърди действия срещу корупцията сред елита, добавя вестникът.

България е най-бедната страна в Европейския съюз със средна месечна заплата около 400 евро и пенсия от около 130 евро.

Очаква се президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство тази седмица и да определи дата за предсрочни избори, но мнозина протестиращи настояха той да не разпуска парламента и да назначи правителство, способно да извърши значителни реформи, добавя "Айриш таймс".

Българите казаха не на бедността и корупцията, коментира "Евронюз". Десетки хиляди българи се мобилизираха в неделя в София и големите градове с искане за нова конституция и контрол на гражданското общество над институциите.

Протестите започнаха преди две седмици срещу високите сметки за електричество. Тази аполитична мобилизация, организирана в социалните мрежи, няма прецедент в България, посочва телевизията.

Електричеството остави България без правителство, пише руският вестник "Комерсант", според който "властите се опитаха да вземат мерки за собственото си спасение - цените бяха бързо намалени, а правителството на партията ГЕРБ начело с Бойко Борисов обвини за повишаването на цените чужди енергийни компании, на първо място чешката ЧЕЗ".

"Според експерти избирателите, спомняйки си множеството случаи, когато Борисов и партията му първоначално са говорили едно, а после са се обръщали на 180 градуса, изгубиха всякакво доверие и към министър-председателя, и към правителството, и към управляващата партия.

На Борисов бе припомнено, че именно той се противопостави на строителството на АЕЦ Белене. По мнението на избирателите именно Борисов, а не чуждите енергийни компании са ги обрекли на високи цени на електроенергията и на нисък жизнен стандарт", пише "Комерсант".

За протестите в България информира и телевизия "Ал Джазира".

Вярно е, че „Ал Джазира“ е голяма медия за страните от Близкия Изток, но за Европа едва ли е така, но въпреки това кореспондентът й Тим Френд бивш кореспондент и на други големи медии отрази простестите от София, а медията Евронюз на 3 март не спомена и дума за протестите в България, при все че става въпрос за Европа и ЕС, макар и в неговият заден двор ?!

Къде е Барозу, къде е Марк Грей, къде е Нели Крус, които твърдят най-често, че това което става в България си е „вътрешна работа“ на страната й, въпреки че тя от 6 години се движи по релсите очертани от този ЕС, Европарламент и неговата ЕК ?!

Нима сагата с разни чешкиу австрийски и германски монополи е САМО БЪЛГАРСКА РАБОТА ?! КЪДЕ ОТИВАТ ПЕЧАЛБИТЕ, ГОСПОДА ЕВРОПЕЙЦИ ?!

Дали е само вътрешна работа, че заплати, пенсии, здравеопазване, качество на живот са 10 пъти под нивото на старите членове на ЕС ?!

Нима АФРИКАНСКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ СА УДОБНИ ЗА ЕС ?!

Когато през 2011 г. Барозу идваше финансиран неизвестно как да подкрепи представителят на ГЕРБ за президент Плевнелиев той подкрепяше това отвратително герберско правителство довело до всеобхватна криза страната ни ?!

BARO

Какво каза Барозу през октомври 2011г. и би ли го повторил сега когато от седмици част от българският народ протестира и когато се разбра, че 8 млрд. лева ги няма н държавната хазна ?! Нека припомним какви ги говореше :

България е пример за финансова дисциплина“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу след среща с премиера Бойко Борисов в София.

Барозу похвали финансовата дисциплина в България в тези трудни времена. По думите му това е начинът да се избегнат високите лихви.

Икономическата криза влияе върху стандарта на живот на хората и го разбирам прекрасно, не трябва най-уязвимите слоеве на обществото да изостанат, хората трябва да имат работни места“, посочи той.

В София пристигнаха и други европейски политици. Трима еврокомисари и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек участваха в изнесено заседание на Групата на Европейската народна партия.

А спомняте ли как ЕК даде рамо в изборите за президент на Росен Плевнелиев ?!

Йоханес Хан заяви в интервю за БНТ на 22.01.2012 г : „Малко са държавите–членки, които могат да се похвалят с такива отлични макроикономически показатели и това се дължи в не малка степен на готовността на българските граждани да правят жертви.“

Y HanНа фона на тази ПОДКРЕПА ЗА БОРИСОВ ПРЕЗ 2011-2012 г. днес ЕК е много по-сдържана, и вероятно се сеща за своите действия и суперлативи дали гръб на един обикновен пожарникар от Банкя да се почувства като европейски лидер, който дори излъчваше нескопосни съвети към европейските лидери, на които те се смяха яко ...

Ето я днес тяхната позиция отразена в публикация на КРОСС:

Пия Хансен: ЕК не решава кое правителство ще управлява България

Европейската комисия отказаха коментар дали още подкрепят Бойко Борисов и дали на фона на масовите протести у нас съжаляват за подкрепата, която са оказвали на Борисов и правителството му досега.

83888860b54ba74083be16138ccd6b33

"Европейската комисия не решава кое правителство ще управлява България, там има демокрация, ние уважаваме това и не можем да се намесваме във вътрешнополитическия процес в страната, обяви говорителката на комисията Пия Хансен", цитирана от БНР.

Подобни клакьори с по 8000 евро месечна заплата могат да си позволят да направят подобен коментар, но питат ли се как гледа на тях българският пенсионер с пенсия от 70 евро и сметка за ток от 200 – 500 евро както имаше подобни случаи ?!

Дали еврочиновниците с тлъсти заплати, които скрито подкрепят това и онова изпитват вина за случилото се в България, но не с мълчанието им, а с активното им участие и подкрепа ?!

Да припомним, че всеки еврокомисар получава базова месечна заплата от 20 000 евро плюс бонуси за още няколко хиляди евро, а когато си отива получава 1 месечна заплата плюс между 40% и 65% от заплатата в продължение на три години. Процентът зависи от това колко време един комисар е работил за изпълнителния орган на евросъюза.

Например шведката Уолстрьом и германецът Ферхойген, ще получиха близо по 490 хиляди евро. Меглена Кунева, която имаше близо 3 години стаж получи около 360 хиляди евро.

Барозу получава заплата около 25 000 евро на месец, техните говорители 8 000, а евродепутатите - 7 665 евро.

За тези еврочиновници, както и медиите им проблемите на Либия и Сирия са много по-важни от съдбата и начина на живот в България, която е членка на ЕС от повече от 6 години и е платила за това близо 2,2 млрд. евро ?!

Екип „Под лупа“