"Нали си мъж! Бъди такъв!": как в Русия набират войници

"Бъди мъж!" Руското министерство на отбраната публикува ново видео в стил екшън, с което набира нови войници за фронта. Рекламите за новобранци са навсякъде из Русия: по улици, гробища, квитанции. Обещават щедри заплати.

 

На фона на тежките загуби във войната срещу Украйна, руското министерство на отбраната набира бойци за сраженията с помощта на нов видеоклип, пише агенция ДПА. Клипът, публикуван от руското министерство на отбраната, е в стила на екшън филм и показва как охранител в супермаркет, треньор във фитнес зала и таксиметров шофьор се превръщат във войници в униформи. Видеото директно поставя въпроса дали мъжете служат на страната си на правилното място.

"Нали си мъж! Бъди такъв!", се казва в 46-секундния клип на руски език. "Служете с договор!"  На доброволците се обещава месечно възнаграждение, започващо от 204 000 рубли (около 2280 евро), обучение и социални придобивки. Мъжете могат да се регистрират директно на горещата телефонна линия 117 или на посочен в края на видеоклипа уебсайт. 

Съвсем наскоро и руската частна армия "Вагнер" беше информирала, че набира доброволци за изпращане в зоната на военните действия срещу заплащане от 240 000 рубли на месец. Обещани са и бонуси за успехи, обяви Вагнер. Центрове за набиране на персонал има в цялата страна.

В свое видео руската редакция на Дойче веле подробно описва как в цялата страна с помощта на реклами и обяви се опитват да намерят нови бойци за войната в Украйна. По улиците на много градове, сред които Петрозаводск, Екатеринбург, Перм и, разбира се, Москва все по-често могат да се видят рекламни банери за набиране на войници на договор. 

Подобни билдбордове е имало и преди. Но сега такива реклами се появяват навсякъде, дори по гробищата или по документи - като квитанциите за комунални услуги, пише руската редакция на ДВ. По улиците има и мобилни офиси за регистрация и записване в армията.

Рекламен плакат в Санкт ПетерсбургРекламен плакат в Санкт Петерсбург

Рекламен плакат в Санкт ПетерсбургСнимка: Uncredited/AP Photo/picture alliance

"Хората в Русия са много бедни, те имат нужда от работа и тези реклами сега се появяват на всеки ъгъл - отиди в армията, плати дълговете си и образовай детето си в училище, приблизително това е посланието на руското правителство", казва пред руската редакция на ДВ Александър Белик, координатор на Движението на отказалите се от военна служба по съвест. 

"Единственият, общо взето, сериозен аргумент на министерството на отбраната са високите суми, които обещават. Но те не разкриват всички детайли. Говори се например, че за свален самолет плащат от 500 хиляди до един милион рубли. Мнозина си мислят, че са Рамбо и сега ще отидат и ще свалят тези самолети, но това е нереално", казва Алексей Табалов, директор на правозащитната организация "Училище за новобранци".

Мобилен пункт за набиране на войнициМобилен пункт за набиране на войници

Мобилен пункт за набиране на войнициСнимка: Sergey Pivovarov/REUTERS

Не всички вярват, че новият опит за набиране на нови войници ще бъде успешен. Според редица правозащитници мнозина вече разбират, че не ги викат, за да охраняват някой склад. А за да стрелят на украинска територия и да рискуват да бъдат убити.

https://www.dw.com/bg/nali-si-mz-bdi-takv-kak-v-rusia-nabirat-vojnici/a-...