Москва: Мисията на ЕС в Армения ще подхрани конфронтация

EURACTIV.com with AFP | translated by Антония Коцева

ЕС стартира гражданска мисия за подпомагане на наблюдението на границата на Армения с Азербайджан, укрепвайки ролята на блока в регион, разглеждан от Кремъл като негова сфера на влияние. [Акаунт на Жозеп Борел в Туитър]

 

Русия обвини Европейския съюз в четвъртък (26 януари), че подхранва „геополитическа конфронтация“, като изпраща гражданска мисия за наблюдение на нестабилната граница на Армения с Азербайджан.

Москва се стреми да запази ролята си на мощен посредник между бившите съветски републики, въпреки че е затънала в офанзивата си в Украйна.

В понеделник ЕС започна гражданска мисия, за да помогне за наблюдение на границата на Армения с Азербайджан, укрепвайки ролята на блока в регион, разглеждан от Кремъл като негова сфера на влияние.

Мисията започва по време на това, което Армения описва като „хуманитарна криза“, която опустошава отцепническия регион Нагорни Карабах.

От средата на декември група азербайджанци блокираха единствения път към Карабах от Армения, за да протестират срещу незаконен добив на минерали, причиняващ щети на околната среда. Поради тази причина планинският регион с около 120 000 души население изпита силен недостиг на храна, лекарства и гориво.

Руското външно министерство заяви в четвъртък, че мисията на ЕС „само ще подхрани геополитическата конфронтация в региона и ще изостри настоящите противоречия“.

Москва обвини ЕС, че се стреми да разшири влиянието си в региона за сметка на Русия.

„Опитите на Европейския съюз да се закрепи в Армения на всяка цена и да ограничи посредническите усилия на Русия могат да навредят на основните интереси на арменците и азербайджанците“, се казва в изявление на външното министерство.

„Убедени сме, че ключовият фактор за стабилността и сигурността в региона в обозримо бъдеще остава руският мироопазващ контингент“, се казва в съобщението.

Армения изрази безпокойство и смята за провал на Москва това, че не е предотвратила продължаващото напрежение в региона.

В съобщението се казва, че руските миротворци, разположени в региона, не са предотвратили блокадата.

„Етническо прочистване“

Съединените щати дадоха подкрепата си за мисията на ЕС.

„Ние приветстваме усилията на партньорите, включително Европейския съюз, за ​​изграждане на доверие в региона и за осигуряване на благоприятна среда за пряк диалог между Армения и Азербайджан“, каза говорителят на Държавния департамент Ведант Пател пред репортери.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също засили ролята на Вашингтон в дипломацията между Армения и Азербайджан чрез редовни разговори с лидерите на двете страни. По-рано тази седмица той призова Азербайджан да вдигне блокадата на пътя към Карабах.

По-рано в четвъртък арменският премиер Никол Пашинян обвини Баку, че упражнява „икономически и психологически натиск за  изселване на арменци от Карабах“.

„Това е политика на етническо прочистване“, каза той на заседание на кабинета в столицата Ереван.

Той посочи, че детските градини, училищата и университетите в Карабах остават затворени поради блокадата, като на хиляди ученици „се отказва основното им право на образование“.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отхвърли обвинението като „неоснователно, невярно и абсурдно“.

Той каза, че руските миротворци и Червения кръст са осигурили доставката на стоки в Карабах.

„Хиляди цивилни автомобили влязоха и напуснаха Карабах от 12 декември“, каза той на новоназначения френски посланик.

Когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Карабах се отделиха от Азербайджан.

Последвалият конфликт взе около 30 000 жертви.

При втория конфликт през 2020 г. загинаха повече от 6500 живота. Той завърши с примирие с посредничеството на Русия, при което Армения отстъпи територии, които контролираше от десетилетия.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...

Tags: