Много политици начело с доскорошния премиер Борисов биха изпитали голямо неудобство, ако им бъде зададен същият въпрос: „Познавате ли основния обвиняем Цветан Василев, откога и какви са били вашите отношения?“

 
Николай Стайков, АКФ: Прокуратурата спаси много политици от неудобния въпрос за връзките им с Цветан Василев
"Много внимателно съм чел разпитите по Делото КТБ. Те започват с един много прост въпрос и той е стандартен: „Познавате ли основния обвиняем Цветан Василев, откога и какви са били вашите отношения?“
Това е изключително неудобен въпрос за много хора, които са се навъртали там, били са близки, били са в кухнята на банката и са се възползвали от благата, и от този склад с пари, който е представлявала. Това е на първо място депутата и вече санкциониран по списъка „Магнитски“ Делян Пеевски.
За да не се стига до неудобния момент, в който се лъжесвидетелства пред следовател и това се записва в протокол, най-добрата услуга, която един прокурор може да направи на такъв замесен човек, е да намери законов начин да не го извика изобщо.
Затова през 2014, когато аз и още 12 души подадохме сигнала, по който започна делото КТБ, то беше разделено на три, за да може името на Пеевски да замине по един отделен коловоз и отделно досъдебно производство. Името на Пеевски е било извън листчетата, които са били отделени и заминали към Върховна касационна прокуратура.
Много политици начело с доскорошния премиер Борисов биха изпитали голямо неудобство, ако им бъде зададен същият въпрос: „Познавате ли основния обвиняем Цветан Василев, откога и какви са били вашите отношения?“
Голямата услуга, която разследващият прокурор по Делото КТБ Иван Гешев направи на един списък политици, е да нe ги повика на разпит изобщо. И, както видяхме, те му се отблагодариха по подобаващ начин, като той стана шеф на Специализираната прокуратура и по-късно – главен прокурор.
Прокуратурата укрива информация какво стана с отделените досъдебни производства – там се споменаваха едни политици, които бяха ходили в кабинета на Цветан Василев. Имаше информация за едни 20 отделени досъдебни производства - в един момент тази информация изчезна. Публичният интерес по темата избледня – минали са 8 години.
Ако няма радикална промяна в прокуратурата, нямаме шанс да разберем какви са били услугите, които медиите на Цветан Василев са направили на политиците, няма да разберем как е бил приватизиран Булгартабак с участието на КТБ и ВТБ, няма да разберем за какво са си говорили в последния си разговор, прословутия разговор в гаража в Банкя от юни 2014.
Много интересни въпроси ще останат без отговор, ако няма радикална промяна в прокуратурата."
Гледайте цялото интервю тук: https://www.facebook.com/tv1vaprosite/videos/443263104429228
Вижте разследването на АКФ „Делото КТБ: Липсващите имена“ тук: