Митрофанова: Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят

 

Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, заяви пред журналисти посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, която бе извикана от МВнР, за да бъде изслушана по казуса.

"Що се касае до обявяването на Грозев за издирване в Руската федерация, това не означава, че той ще бъде търсен в целия свят. Това трябва ясно да разберете. Той ще си живее там, където си живее", добави тя.

Митрофанова каза още, че не знае в какво точно е обвинен Грозев. Тя твърди, че нищо не го заплашва, а обвинението означавало "не идвай".

Посланикът каза още, че МВР ще поиска информация от руското вътрешно министерство защо се издирва българският разследващ журналист.

Русия премахна българските символи и портрети от училищата в окупираните земи на Украйна

 

По повод прекратеното преподаване на български език и свалените портрети на български личности в окупираните от Русия украински територии тя заяви, че няма такава политика, а държавата насърчава чуждите езици и култура да се развиват.

"Искам да подчетрая едно, ние сме многонационална държава, в училищата ни се изучават 79 евика, един от тях е българският, дори и в Кремъл."

Тя определи като "печален въпрос" българо-руските отношения, които според нея били на най-ниското ниво.

От посолството на Русия разпространиха и коментар:

"На 29 декември Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова беше поканена в МВнР на България за обсъждане на актуални теми от двустранния дневен ред, в това число ситуацията с преподаване на българския език в Русия и обявяването от руските органи на реда на гражданина на РБ Х.Грозев за издирване.

Подчертахме, че с оглед на многонационалния характер на руската държава свободно изучаване на родните езици е неотделимо право на гражданите и се поощрява на федерално ниво. Уговорихме се да изясним подробностите около преподаване на български език в Запорожка област.

Пояснихме ситуацията с Х.Грозев, акцентирайки върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, независещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот".