Митрофанова прегърна Копейкин и ”Възраждане” публично. Изненадани?

Статии и новини в маргинални медии обикновено остават незабелязани, особено като се има предвид тяхната проруска ориентация и откровеното разпространение на дезинформация и фалшиви новини. Понякога обаче тъкмо там могат да се направят интересни признания, които да бъдат забелязани “от когото трябва”, но да останат встрани от широката общественост, където се налага различен наратив.

Проруската ориентация но Костадин Костадинов и “Възраждане” е нещо очевидно. Въпреки това политикът с прякор “Копейкин” продължава да отрича близостта си с Москва под предтекст, че се бори за защитата на националния ни интерес и нищо повече. Митрофанова обаче го спъна по иначе гладкия път на популизма, по който партия “Възраждане” стигна до трета политическа сила в Народното събрание след последните избори. 

 

Става дума за YouTube канала на Мартин Карбовски, който съвсем спокойно разпространява подкрепящи политиката на Путин текстове в интернет пространството, които се възприемат от хиляди български граждани. Каналът на Карбовски има 121 хил. абонати, а видеата му се радват на немалка аудитория. 

 

Тъкмо там бе поканена и посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Да, същата, която неведнъж е обиждала България и българите. Митрофанова в приятелски тон, далеч от дипломатичния протокол, повтори без журналистическо съпротивление от страна на Карбовски опорките на Кремъл за войната на Русия в Украйна. Нещо повече - още веднъж се намеси във вътрешната ни политика, но този път още по-явно и още по-остро като съвсем неприкрито изрази подкрепата си спрямо Костадин Костадинов и “Възраждане”. 

 

"Ако съм български избирател, разбирам политиката на ръководството и разбирам какво се случва, вероятно ще гласувам или с "Не подкрепям никого", или за Костадин Костадинов”, каза Митрофанова. 

 

Не сте български избирател, госпожо Митрофанова. И хипотезата, в която удобно ви вкара Карбовски, не позволява да развивате подобни теории от позицията си на дипломат и представител на чужда държава.

 

Но нейсе…

 

Руската посланичка не спря дотук. Митрофанова напълно отрече Москва да стои зад каквато и да било фабрика за тролове, оперираща у нас. Едно име обаче остана встрани от интервюто й с Карбовски - това на Евгений Пригожин. Собственикът на частната армия “Вагнер” сам е признавал, че е създател на така наречената Агенция за интернет изследвания, стояща зад тролската мрежа, която трябва да “брани” руското информационно пространство от “агресивната западна пропаганда”. Централата на тази тролска армия е в Санкт Петербург.

 

Въпреки това Митрофанова е категорична, че Кремъл не стои зад тролска мрежа. Нещо повече - не финансира нито Николай Малинов и неговата проруска партия, нито пък журналисти и коментатори. Мартин Карбовски също не получавал пари от Кремъл, каза Митрофанова. 

 

“Получавам ли заплата от Вас?”, пита Карбовски руската посланичка, а тя почти през шок отговаря “Не, скъпи Мартин. Заплата…” 

 

“Не се занимаваме с такова нещо и никога не сме се занимавали. И никога не сме плащали на някакви тролове. В момента имаме много ограничени финансови ресурси, всичко отива за военните нужди и за социални помощи. Нямаме такова нещо в концепцията за хуманитарна политика”, посочи Митрофанова и допълни, че в Кремъл “нямат пари за български тролове” и “за съжаление” за журналисти. 

 

Сериозно?

 

Джесика Вълчева

https://frognews.bg/novini/mitrofanova-pregarna-kopeikin-vazrajdane-publ...