Лютив спрей и зашеметяващи гранати срещу протестиращите в Отава

Канадската полиция използва вчера лютив спрей и зашеметяващи гранати и извърши десетки арести, докато разчистваше улицата пред парламента в Отава, където демонстранти лагеруваха повече от три седмици, за да протестират срещу ограниченията във връзка с пандемията, съобщи Ройтерс.

За два дни са извършени общо 170 ареста, съобщи пред репортери временният началник на полицията в Отава Стив Бел. До следобед полицията разпръсна основната част от блокадата пред парламента и кабинета на министър-председателя.

След настъпването на нощта полицията изпрати съобщение в Туитър до демонстрантите, в което се казваше: "Махнете се от студа и прекратете по-нататъшните незаконни действия" или рискувате да бъдете арестувани.

Сега градските власти почистват и изтеглят останалите автомобили, каза Бел на пресконференция. Но други райони в града все още не са разчистени и има риск демонстрантите да променят местоположението си, каза той.

С помощта на високоговорители полицията предупреди множеството да се разпръсне и заплашио с арести в противен случай.

Организаторите на така наречения "Конвой на свободата" заявиха, че са помолили водачите на камиони да се изтеглят заради това, което нарекоха груби полицейска тактики, и много камиони наистина напуснаха вчера центъра на града. Петдесет и три превозни средства са били изтеглени, съобщиха от полицията.

Служителите са счупили прозорците на автомобили, за да арестуват хората, които са били заключени вътре. Някои от арестуваните в събота са носели бронежилетки, а в чантите и автомобилите им е имало димни гранати и други пиротехнически средства, съобщи полицията.  

Лютив спрей и зашеметяващи гранати срещу протестиращите в Отава | Свят | Tribune.bg