Лъсна истината за Великата българска ограда на патрЕота Валери Симеонов

4 декември 2018 г. Великата българска ограда се самосрути заради кадърност, корупция или от срам ... Мястото бе на 12 км от Малко Търново в местността "Дълбокия дол" ...

Помните ли ?

Коалиционното правителство на Бойко Борисов засекрети „великата“ българска телена ограда по границата с Турция. На заседание на министрите беше решено съоръжението да е „обект от национално значение за сигурността“.

Засекретяването се очакваше да допринесе за „опазване неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата, както и за подобряване на контрола за нерегламентирано преминаване на държавната граница и за превенция за осъществяване на незаконни дейности в близост до държавната граница“.

Явно засекретяването е било, за да не лъсне корупцията и майсторлъка да направиш нещо, което да се самосрути за месеци ...

Другари патрЕоти, вашите дела по този казус бяха и са за съд, но ...

 

Правителството, на което Валери Симеонов е вицепремиер през 2017 г. одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2017 г. в размер на 1 224 000 лв. за изграждане на допълнителен участък от ограда по българо-турската граница.

„Великото“ съоръжение, което стана предмет на много смях в „Господари на ефира“  надхвърли 180 млн.лв.

С допълнителните пари се предвиждаше и изграждане на прилежащия към него път по поречието на река Тунджа на територията на област Хасково, но ...

Оградата трябваше да е готова отдавна, но сроковете за завършването й продължаваха да се изместват във времето, а цената непрекъснато поскъпваше.

Проблеми бяха открити и с камерите по ограда, част от които не работеха.

Обвиненията към правителството бяха и затова, че държавата плаща за двуредова ограда, а реално на места се строеше само един ред, като от парите се крадеше.

Левицата внесе сигнал в основата на който бе разследването на депутатката Елена Йончева в прокуратурата и ДАНС за нарушения при строителството й.

Договорите за изграждането на съоръжението бяха сключени без обществена поръчка с мотива за спешността на изграждането му.

Скоро „великата“ българска ограда не спираше дори кравите и свинете, защото мигрантите си намираха начини и пари, за да я срежат или прескочат, но „величието“ оставаше …

Почти 4 години по-късно Великата телена ограда направо си плаче да се прави наново ...

Служебното правителството реши, че МВР ще стопанисва оградата на българо-турската граница. Досега съоръжението беше публична държавна собственост, за която отговаряха областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас.

МВР публикуваха видеокадри, на които се вижда състоянието на оградата по границата. От тях става ясно, че на определени участъци по нея има дупки, а на места липсват цели части. На кадрите са заснети и дупки, които са прокопани под самата ограда. Въпреки това никой не търси отговорност за профуканите и усвоените милиони от "правилните" фирми близки до властта.

кадри от Нова ТВ

"Под лупа"