Лойд Остин алармира: Изтребители F-16 няма да помогнат на Украйна

По време на заседание на комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ министърът на отбраната на Лойд Остин за пореден път заяви, че на този етап от войната в Украйна бойните самолети F-16, за които Киев настоява през последните месеци, няма да помогнат на Въоръжени сили на Украйна, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Според него Пентагонът продължава да смята, че най-необходими за Украйна в момента са системите за противовъздушна отбрана, далекобойните оръдия и бронираните машини.

 

Съединените щати ще продължат да предоставят тези видове оръжия на Украйна и да обучават украинските военни за използването им, увери Остин.

 

" По отношение на изтребителите F-16 ще отнеме около 18 месеца от момента на вземане на решението, преди те да могат да бъдат използвани. Но на този етап от войната това няма да помогне на украинците" са точните думи на Лойд Остин

Според Остин, Пентагонът смята, че украинците ще могат да получат бойни самолети "в бъдеще".

 

Потенциално това може да са F-16 или други самолети от четвърто поколение, призна той, като обеща, че САЩ ще продължат да работят с партньорите, за да осигурят на Украйна всичко необходимо.

 

Преди ден президентът на Украйна Володимир Зеленски отново се оплака, че западните партньори все още не са решили да не прехвърлят бойни самолети в Киев, а също така забавят доставката на други оръжия, необходими за освобождаването на окупираните от Русия територии.

 

"Все още нямаме нищо по отношение на модерни бойни самолети", каза Зеленски в интервю за Асошиейтед прес.

 

Полша и Словакия решиха да прехвърлят бойни самолети от съветската епоха на Украйна, но досега нито една западна страна не се съгласи да й предостави по-модерни самолети, обяснявайки нежеланието си с рисковете от възможна ескалация, както и опасенията, че подобен ход би дал възможност на Украйна да нанесе удар по руска територия.

 

Освен това Западът смята, че обучението на украинските пилоти и осигуряването на техническа поддръжка на авиацията на земята ще отнеме много време, което прави непрактично прехвърлянето на изтребители в краткосрочен план.

 

Говорейки за системите за противовъздушна отбрана, Зеленски също се оплака, че усъвършенстваните противовъздушни установки "Пейтриът", обещани от Вашингтон, все още не са пристигнали в Украйна и Киев е трябвало да върне някои други отбранителни системи, тъй като те не са работели.

 

Според него Украйна се нуждае от 20 батареи "Пейтриът" за защита от руски ракети, но дори и този брой може да не е достатъчен, "тъй като нито една страна в света не е била атакувана от такъв брой балистични ракети".

 

Зеленски каза още, че една от европейските страни е предоставила на Украйна система за противовъздушна отбрана, която не е работила, така че е трябвало да бъде връщана за размяна "отново и отново".

 

Той не уточни за коя държава и за коя система става дума.

https://frognews.bg/novini/loid-ostin-alarmira-iztrebiteli-16-niama-pomo...