Леви, десни – заедно маршируват и козируват на своя милиционерски генерал

Иво Инджев

Има доста привърженици на тезата, че десните са предали четата като са се прегърнали в правителството на Петков с БСП (че и с Радев, уж) защото мразели ирационално Бойко Борисов. Последният отдавна не мрази бившия си конкурент за върха на рейтингите. Точно обратното, стори му поклон(и) в последната предизборна кампания, в която работеха заедно за дискредитиране на общия им враг ПП. 

Тяхната обща борба (zein kampf) допринесе съществено, ако не и решаващо, за желания от тях изборен резултат срещу “шарлатаните”- каруцарска обида, запокитена от президента, но подета от любителя на каруцарския език от Банкя.

“Шарлатаните” седнаха в крайна сметка да преговарят с ГЕРБ и лично с шармантния й (според онези, които му пристанаха) собственик. Вместо да получат поздравления, че са осъществили мокрите мечти на своите десни ругатели, предизвикаха още от същото. 

Десните коментатори, припознали своя Борисов за десен, антикомунист и борец срещу рашизма,  триумфират сега. “Бяхме прави, а всички вие, които твърдяхте обратното, сте грешни, виновни и т.н.”. 

Не мога да пиша от името на “всички”, но от собствено име, както винаги правя, ще повторя отново, че не приемам да съм бил на грешна позиция с отказа си да се присламча към кошарата на коча от Банкя.

Припомням и опровержението ми по БНТ като право на отговор на лъжата за някаква моя “подкрепа” за Румен Радев (чието “юмруче” нито веднъж не уважих на площада при онези протести, протекли под знамената на узурпаторите на понятието възраждане-достатъчна причина за мен да не бъда сред онези протестиращи):

“На източния външен фронт обаче Радев направи половинчата крачка с първото си признание, че Крим е анексиран в нарушение на международното право, но повтори реверанса си към Кремъл от януари 2017 година с констатацията, че на практика полуостровът е руски. Някои нарекоха това гаф. По-лошо е, защото става дума за премислена и препотвърдена позиция, както самият Радев сам изрично подчерта. Гаф е да сбъркаш без да искаш, а той ясно изтъкна, че не се е променил в това отношение. Предстои да видим, дали през втория си мандат, освободен от прангите на необходимостта да се хареса на русофилстващите избиратели, ще се освободи и от тази зависимост, както се освободи от баласта на БСП през първия си мандат”.  

Днес кочът блее кротко (дали няма да е за кратко?).

Ето как Андрей Райчев, авторът на определението за коча като “политическо животно”, надарено с уникална интуиция, описа на 11 януари т.г. причината за сегашната (показна) кротост на “животното”:

ДБ е партията, на която Западът има най-голямо доверие в България. Проблемът на Борисов са западните обвинения. Ако ДБ припознае Борисов в някаква форма, той си е решил въпроса”.

Обръщам внимание на визираните по-горе десни коментатори, които повече от всичко и всички нападат ДБ (за разлика от техния Борисов, съсредоточен върху преследването на ПП), че това е партията, която, се ползва в България с най-голямо доверие на Запада. Така твърди не друг, а Райчев, дългогодишният фен на “антикомуниста” Борисов от червени позиции. 

Другарят политолог не винаги лъже. Прав е и в многократните се откровения, според които “животното” се опитва да раздели ПП от ДБ, за да схруска едните и да подчини другите. Обичайна ловна тактика на вълк в овча кожа, който толерираше изстъпленията на руските “Нощни вълци” на Путлер у нас докато беше на власт.

Триумфът на десните, че омразните им десни са клекнали най-после на десния Борисов ( изберете кои са истинските десни в тази картинка) днес никак не е самотен. Дублират го и другарите им в тази битка. Пак Райчев даде знак с радостната констатация, че Борисов бил матирал ПП.

В поздравленията към “учителя” се включи в “агенция” ПИК, както много пъти от години, др. Александър Симов. За него Борисов е дал-цитирам- “урок по поведение  на ПП, които го направиха умел политически играч”. За др. Симов др. Борисов е умел учител (както за др. Борисов др. Тодор Живков е университет).

Всъщност кой се е прегърнал с тъмно червените в актуалната си оценка, бидейки на страната на Борисов, който нахлу  в политиката като “антикомунист”? 

Вместо връзки към текстове от миналото предлагам няколко факсимилиета от вестникарски публикации по темата за това що за спасител от комунизма, за какъвто се представяше, беше кочът, когато с рогата напред се правеше на антикомунист, за да стигне днес до ролята на ваклото гергьовденско агънце, галено едновременно от комунистите и десните си почитатели както “три папи са го гАлили” по главата.