Къде дяна шефът на НАП сметките от Credit Suisse

Красимир Стефанов шефа на НАППреди година и половина - на 3 март 2010 г., българска делегация, водена от шефа на НАП Красимир Стефанов, замина за Германия.

Целта на визитата, както беше обявена официално: да се провери има ли българи, укрили пари в чужбина, за да избегнат плащането на данъци, в един диск, който информатор беше продал на германските данъчни от провинция Северен Рейн-Вестфалия срещу 2.5 млн. евро.

Той съдържаше 1500 сметки във втората по големина банка в Швейцария Credit Suisse. Ако в електронния носител има българи, ще се направи засичане какви доходи са декларирали в България и какви данъци са платени върху тях, обещаха тогава от НАП.

Германия ни предоставя информацията безплатно.

Ходи Стефанов до Германия, върна се и каза, че българи имат близо 400 млн. лева депозити в швейцарска банка.

От приходната агенция съобщиха, че ще проверяват собствениците на такива сметки един по един.

Как да тълкуваме мълчанието им досега?

Вариант 1: Явно са ги проверили и явно всички са си платили данъците.

Вариант 2: Явно са ги проверили и явно няма как да им направят каквото и да било, защото начина, по който е придобита информацията за това, може да бъде оспорен здраво по съдебен път.

Вариант 3: Със сигурност шефът на НАП е донесъл от Германия информацията от диска за сметките на разни българи. Със сигурност тук са ги проверили. Със сигурност някои са се възползвали от информацията.

Въпросче: А къде стои тя? В смисъл къде е "депозирана"/"депонирана", защото това е доста скъпа информация, ако и да ни е предадена безплатно...

Я вижте колко лесно можело да стане! Правителството одобри нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Швейцария.

В нея има нещо, което го няма в старата. Старата е от 1991 г. Националната агенция за приходите ще може да получава информация за вложенията на българи в Швейцария.

Предстои документът да се обсъди с швейцарските данъчни служби.

В сега действащата спогодба няма изискване за обмена на информация. С включването на текст за отпадане на банковата тайна българските данъчни ще разполагат с информация, ако някой длъжник у нас има авоари в швейцарски банки.

Защо тогава беше швейцарската разходка на Стефанов?

Webcafe.bg