Кремъл призна, че „специалната военна операция“ е много трудна

Напредъкът на украинската армия в Бахмут на тази карта от 10 май е маркиран в жълто. [Туитър]

 

Украинска военна част обяви в сряда (10 май), че е разбила руска бригада близо до  Бахмут. Кремъл призна, че това е  „много трудна“ военна операция.

Твърдението избягалите руски воници подкрепят коментарите на Евгений Пригожин, ръководител на частната армия „Вагнер“, който във вторник каза, че руската бригада е изоставила позициите си в Бахмут, който е основната цел на Москва в нейната зимна офанзива и сцена на най-кървавия сухопътен бой в Европа от Втората световна война.

Генерал-полковник Александър Сирски, който ръководи сухопътните сили на Украйна, съобщи, че руските части в някои части на Бахмут са отстъпили с до два километра в резултат на контраатаки. Той не даде подробности.

Ройтерс не успя да потвърди независимо ситуацията на място. Бойците от „Вагнер“ ръководеха продължила месеци руска атака срещу източния град, претърпявайки тежки загуби, но украинските сили казват, че офанзивата спира.

„Специалната военна операция продължава. Това е много трудна операция и, разбира се, за една година бяха постигнати определени цели“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред босненски телевизионен канал.

„Успяхме да постигнем доста победи срещу украинската военна машина. Това ще продължи“, каза Песков, като имаше предвид руските ракетни удари в Украйна.

Песков каза, че не се съмнява, че Бахмут „ще бъде превзет и ще бъде поставен под контрол“. Той също така каза, че руската кампания в Източна Украйна се развива бавно, защото Русия „не води война“.

„Воденето на война е съвсем различен въпрос – означава пълно унищожаване на инфраструктурата и пълно унищожаване на градовете“, каза той. „Ние няма да правим това. Опитваме се да запазим инфраструктурата и да запазим човешки животи.“

Коментарите на Песков не обърнаха внимание на твърденията, че руската 72-ра отделна мотострелкова бригада е изоставила позиции в югозападните покрайнини на Бахмут.

В изявление Трета щурмова бригада на Украйна обяви: „Официално е. Думите на Пригожин за бягството на руската 72-ра отделна мотострелкова бригада от покрайнините на Бахмут и 500-те трупа на руснаци, които са оставили, са верни.

Руската бригада обикновено се формира от няколко хиляди войници.

„Нашата армия бяга. Тази сутрин 72-ра бригада загуби три квадратни километра, където са загинали около 500 души“, каза Пригожин във вторник, оплаквайки се, че войските му получават само 10% от необходимите им снаряди.

В изявление в социалните медии Пригожин каза, че силите на „Вагнер“ са напреднали 170 метра. Украинските войски бяха ограничени на територия от 2,25 кв. км. и бяха под натиск в западните квартали.

Пригожин е загрижен заради украинската контраофанзива 

Пригожин влезе в конфликт с руското министерство на отбраната и изрази загриженост относно обещаната украинска контраофанзива за възстановяване на територията, окупирана от Русия след началото на инвазията на 24 февруари 2022 г.

Украинският военен анализатор Роман Свитан коментира, че успехите край Бахмут представляват началото на контранастъплението.

„Ние сме тези, които започнахме стъпките за напредък“, каза Свитан пред украинското радио NV. „Можем да кажем, че офанзивата, която очаквахме през последните шест месеца, започна преди около седмица.“

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр написа в Teлеграм, че прокиевските части не са загубили нито една позиция в Бахмут в сряда.

Руските войски нахлуха в Украйна в това, което Москва нарича специална военна операция и първоначално превзеха големи количества територия, но силите на Киев ги отблъснаха. Западни служители изчисляват, че повече от 200 000 руски войници са били убити или ранени.

Във вечерното си видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски назова Трета бригада и отбеляза нейното съобщение „за бягството на 72-ра отделна мотострелкова бригада на Русия от близо до Бахмут“.

В Брюксел висш военен служител на НАТО каза, че войната все повече ще бъде битка между голям брой зле обучени руски войници с остаряло оборудване и по-малки украински сили с по-добри западни оръжия и обучение.

Адмирал Роб Бауер, нидерландски офицер, който е председател на военния комитет на НАТО, отбеляза, че Русия разполага с танкове Т-54 – стар модел, проектиран в годините след Втората световна война.

Във Вашингтон главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд заяви, че е разрешил първото прехвърляне на конфискувани руски активи за използване в Украйна.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...