Крайно време е да се отърсим от проруските клишета, които са ни набивали в главиците от деца и да прогледнем за фактите и историческата истина.

 
След Съединението Русия разбира, че България й се изплъзва от опеката и става независима и свободна държава.
След смайващата победа на младата българска армия срещу насъсканата от Русия Сърбия
и след иницирания от Русия преврат и отвличането на княз Александър Батенберг и неговата абдикация, българите не прекланят глава пред "Освободителката"
и
Русия започва да готви военна окупация.
Във Варна два руски кораба демонстрират готовността за военна намеса.
Ген. Каулбарс си заминава, отваряйки пътя за интервенция.
Тогава бившите опълченци, сражавали се по време на Руско-турската война за свободата на България в редовете на руската армия, сега се мобилизират - този път, за да защитават България от Русия.
От средата на ноември 1886 година в по-големите градове се създават дружини от бивши опълченци за защита на България.
Според Симеон Радев първи са русенци, след това Свищов, Севлиево, Търново...
Но като гледам датата на съобщението на търновската дружина, най-вероятно търновци са повели хорото.
Търновските опълченци публикуват още на 5 ноември 1886 следното съобщение:
"Всички тук запасни сълдати опълченци си съставиха Дружество под название: Търновска свободолюбива дружина. Целта на тази дружина е да пази България от вътрешни и външни неприятели. За председател на Дружината се избра Г-н Кр. Станчев, подпр. Г-н Д.П. Михаилов, членове: Ст. Тодоров, П. Минчев, К. Боюклиев и П. Бустанджиев. Секретар П. Стайков."
в. "Велико народно събрание", 5 ноември 1886
На снимката е председателят на дружината Кръстю Станчев ( с брадата), бивш опълченец, много пъти избиран за кмет на Търново.
До него е друг опълченец - Андрей Парлапанов, един от първите наградени с ордена за храброст за участието си в Руско-турската война и който с половин рота превзема Синята чука на Сливница и дава възможност за българското настъпление.
Виждате ли какви българи е имало и в какво се превърнахме след половинвековна съветизация?
На вниманието на Velislava Dareva .
Велислава, убедена съм, че не си човек с антибългарски позиции. Моля те, крайно време е да се отърсиш от проруските клишета, които са ни набивали в главиците от деца и да прогледнеш за фактите и историческата истина.