Кога изЧЕЗва монополът?

Докато едни си горят сметките на протеста, други си ги правят

И аз лично съм потърпевш от монопола на ЧЕЗ.

Сума време се разправях с един уж дребен проблем - две къщи в два имота бяха с един електромер. Исках втори абонатен номер и смятах, че ще стане лесно и просто. Оказа се, че нито е лесно, нито е просто... Падна страхотно разтакаване по различните гишета. И плащане за всичко, даже за едното "Добър ден". Накрая новият електромер ми излезе над хиляда лева.

Защо? Нали уредът за отчитане, който ми поставиха, не е моя собственост, а на енергийното дружество... Това дружество има полза от всеки нов абонат и трябва да се бори за всеки нов клиент. Така е по принцип - в държавите, където има конкуренция. Ама не и у нас, защото си имаме монопол.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Разбрах, че не съм прекаран само аз - по телевизията една жена разказа по-абсурдна история. От ЧЕЗ накарали обитателите на няколко вили сами да си купят трафопост (на стойност 50 хиляди лева на старо), защото нямали възможност да им направят. Хората събрали пари, купили трафопост. Но се оказало, че няколкото къщи се водят на един електромер. За да им сложат индивидуални, от ЧЕЗ предложили на гражданите да дарят трафопоста си на дружеството. И хората го дарили - къде да ходят...

Ето така монополистът, оставен без контрол, диктува условията. Определя си тарифи, сваля ти бушона, ако закъснееш, налага ти да платиш, дори да обжалваш сметката. И си взима високи заплати, купува си джипове и си раздава бонуси.

Но помня и друго - когато монополът беше държавен. Тогава токът беше евтин, но го нямаше. Забравихте ли режима 2 към 1 и 3 към 1 от края на осемдесетте? А обвиненията на тогавашния министър Тодориев, че ние, гражданите, сме виновни - не пестим електричеството, а слагаме малки тенджерки на големи котлони... И сега, когато гледам по площадите да горят сметки и да скандират "Национализация", се сещам за оня Тодориев и за пощенската картичка от онова време - абсолютно черна, а с дребни бели букви отгоре пише: "Нощна София"...

Една национализация няма да направи тока по-евтин, само може да направи оная картичка пак актуална.

Не одържавяването на ЕРП-тата, а контролът на държавата е това, което липсва. И конкуренцията - ако имахме възможност да избираме от кого да си купуваме електричеството, тогава номерата на ЧЕЗ сами щяха да изЧЕЗнат... Или направо дружеството им.

Голямата далавера с тока не е заровена в ЕРП-тата. А е заровена в проекти като Цанков камък и в двата милиарда, издухани за "Белене". Едни хора си прибраха комисионите, а сега други пищят, че са им високи сметките. Ами в сметките за електричество на българина са включени и другите сметки - банковите, на политици като Овчаров и Доган, а също и на енергетици от НЕК, БЕХ и прочие енергийни шапки и посредници. Дето работят "дръж ми шапката", а взимат най-високите заплати и най-тлъстите суми за посредничество по електрическата верига.

От тия къси съединения по електрическата верига лумна сегашния пожар по площадите. Пожар, който премиерът-пожарникар вече трудно ще угаси - нито приказките за магистрали, нито прехвърлянето на чужда вина вече ще хванат дикиш.

Хората искат не приказки, а работа и пари. И юзди за монопола - на тока, на парното, на бензина...

А бензин в огъня има кой да налива - Станишев, лидерът на българските и европейските социалисти, е за национализация.

Неговият заслужил енергетик Р. Овч. - също. И се опитват нашите социалисти, ни "ток продавали, ни НЕК мирисали", да яхнат протеста заедно с дежурните кресльовци от "Атака" и ВМРО.

Да яхнат протеста на народа, че след някой месец пак да яхнат и народа.

Според социолозите той вече бил готов сам да ги качи на гърба си...

Михаил Вешим

Стършел