Катар отвърна на удара. Плаши ЕП със спиране на газа заради скандала в Брюксел

Остра реакция дойде от Катар след скандала, който тресе Брюксел. Официални представители на европейските институции бяха задържани след тежки обвинения в корупция, пране на пари и взимане на подкуп от Доха заради домакинството на Световното първенство по футбол. Докато Европа стъпва по напукан лед заради доставките на втечнен газ от Катар и все още преценява как точно да подходи, от Доха вече изпратиха заплаха - да ги спрат. 

Според Агенция “Франс прес” катарците са осъдили остро разследването за корупция в Белгия и спиране на достъпа на Доха до ЕП. Според Катар това може да повлияе “отрицателно” на отношенията и доставките на природен газ. 

 

“Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност“, казва дипломат от Катар. 

 

Той отново посочи, че Доха отхвърля обвиненията.

 

“Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана. С голяма тревога наблюдавахме селективното осъждане на нашата страна тази седмица“, се казва в изявлението на дипломата, цитиран от Българското национално радио. 

 

Липсата на желание за съдействие между Катар и Белгия от страна на брюкселските власти е “дълбоко разочароващо”, по думите му.

https://frognews.bg/novini/katar-otvarna-udara-plashi-sas-spirane-gaza-z...