Карбовски да те баламосва или за изненадите на изборите

Иван Бакалов

http://e-vestnik.bg/

Поредната полюция на Мартин Карбовски в „Стандарт” предизвиква учудване как един пишман публицист може да си пише свободни съчинения, които нямат връзка с фактите.

Но пък съчинението му показва, че на сегашните избори може да стане точно обратното на неговите разсъждения.

Закачливите му идеи може би доставят удоволствие на негови фенове, но те не са нищо повече, освен атракция.

Ето какво е сбъркал тотално в последния си коментар. Той се бунтува, че на теория било „разкошно” да бъдат избирани „граждани в парламента”, но на практика това не можело да стане. Защо? Тук Карбовски привежда най-сериозния си аргумент – „най-силният опит” в това отношение направил Слави Трифонов.

Той показал по телевизията едно хубаво момиче, кандидатирало се това момиче във Варна, с помощта на „Шоуто на Слави”, но не получило и хиляда гласа. „Сценаристите на Слави нека ме поправят - но това беше граждански проект и той не сработи. Защото ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ обичат да гласуват за партии. Не за личности”, пише Карбовски.

Трябва да го поправят, наистина, ако въобще му обръщат внимание.

Защото става дума за Валерия Петрова, 25-годишна през 2009 г., която се яви на изборите като независим мажоритарен кандидат. И спечели не само няма и 1000 гласа, както пише Карбовски, а цели 34 514 гласа или 14%, което я подреди на трето място след кандидата на ГЕРБ (37%) и кандидатката на БСП (17,6%).

След Валерия останаха кандидатите на „Атака”, Синята коалиция, НДСВ (бившия министър Василев), РЗС на Яне и др. Тоест, ако някакво гражданско движение на Валерия се беше явило с пропорционална листа, щеше да стане трета сила в парламента.

Реално това 25-годишно момиче, която не е известна личност, постигна невероятен успех, неподкрепена от никоя партия, и станала известна само с това, че е уволнена от бившия министър Гагаузов, защото му направила бележка, че пуши в сградата, където е забранено.

Валерия е завършила „Европеистика” в Норвегия и е назначена с конкурс на работа в Министерството на регионалното развитие, откъдето я уволняват. Така тя попадна в „Шоуто на Слави” и спонтанно там решиха да я подкрепят като независим кандидат.

И показаха, че може. Ей така, любителски, без никакви големи пари и мощна партийна машина. На сегашните избори ще бъде още по-лесно да се явят такива кандидати, обединени в някакво гражданско движение. Въпрос на организация и екип от хора.

Ако човек взима насериозно автори като Карбовски, може съвсем да се обърка. С ефектни словесни финтифлюшки той ще те убеди, че бялото е черно. В случая с Валерия не си е направил труда дори да погледне резултатите от изборите – нито тогава, нито сега. Те са напълно достъпни в интернет.

Дали Карбовски го прави нарочно, за да обезсърчи ентусиастите и да подкрепи казионните партии като ГЕРБ (Карбовски е доказал се фен на Бойко Борисов), не е ясно. Но партиите, с подкрепата на медиите, с коварни номера се опитват да закрепят статуквото, разклатено сериозно от улицата.

Именно примерът, който дава Карбовски, идва да подскаже, че на тези избори има голям потенциал от независими кандидати, които могат да се обединят и да се явят не само мажоритарно, но и с обща пропорционална листа в цялата страна.