Какво трябва да си спомним на днешния ден

 
На днешния ден българите трябва да си спомним:
- че без Априлското въстание нямаше да има 3 март
- че без Опълченците на Шипка нямаше да има 3 март
- че Третата българска държава възниква на 13 юли 1878 г с подписването на Берлинския договор
- че де факто свободна България става на 15 август 1886 г , когато Стамболов начело на южнобългарските войски връща княз Батенберг на престола въпреки волята на руския цар
- че де юре независима България става на 22.9.1908, когато става Царство България.
И тогава да отбележим 3.3.1878 г като ден на почит към загиналите десетки хиляди българи, руси, украинци , румънци , финландци и воини на други народи дали живота си за нашето Освобождение от Османската империя.
Честит празник!
А 20 април трябва да е нашият национален празник. Защото:
1. Българите – с ясно национално самосъзнание – сами планират, организират и провеждат освободителна война.
2. Въстанието е изцяло народно дело, отдолу, от недрата на народа. Няма свикване под бойни знамена, заповеди или призовки.
Благодарение на дългогодишните неимоверни усилия на гениални личности като Левски и Раковски въстанието няма един център и един водач, а обхваща много краища на страната и дава на България митични герои като Бенковски, Ботев, Волов, Каблешков, Икономов, Бачо Киро, Поп Харитон, Райна Попгеоргиева, Васил Петлешков, Кочо Чистеменски, Спас Гинев и стотици други – никога толкова исторически личности не са се раждали за няколко седмици преди и след това в българската история!
3. Никога не е имало толкова масова доброволна саможертва – всички тези герои са знаели, че отиват на сигурна смърт, но искрено са вярвали в знака на знамето: Свобода или смърт!
4. Никой от героите не се е вдигнал заради материални или социални придобивки, както в наше време – напротив, повечето от тях са били наясно, че ще загубят всичко, което имат, а в някои случаи сами са изгаряли къщите си, за да знаят, че няма път назад!
5. Събранието на Оборище полага бъдещето на българската демокрация и подготвя почвата за Великото Народно събрание в Търново.
6. Въстанието дава много примери за бъдещите поколения българи, върху които се изгражда третата българска държава: самопожертвувание за родината и свободата, дали живот на третата българска държава.
Най- важният завет е този на вдъхновителя на въстанието Васил Левски – че новата държава трябва да бъде демократска република, в която всички са с равни права – като европейките народи.
7. Но един от най- редките примери, достойни за подражание – чиято липса ни спъва днес като нация – е примерът на Волов. Когато вижда, че има по- достойни от него – отстъпва лидерството на Георги Бенковски.
8. Самият Георги Бенковски – една от най-подценяваните личности в нашата история – като лидер е съизмерим единствено с Левски. Какво е общото помежду им – огромна воля, безстрашие, организаторски талант, вдъхновяващи оратори и безкомпромисни с ценностите си по пътя към единствената си цел – свободна България.
9. Въстанието дава начало на всички последващи действия, които водят до 3 март – и трябва да сме наясно, че всички тези събития са били невъзможни без 20 априлий и без българските въстаници и опълченци.
10. Третата българска държава лежи върху костите на априлци.
Вечна слава!