И от Грузия Борисов ни пусна на пързалката за доставките на газ!

И от Грузия Борисов ни пусна на пързалката за доставките на газ!Транзит през Черно море на втечнен газ и търговия на електроенергия – това развя министър-председателят на Грузия Ника Гилаури след проведените в Тбилиси срещи с премиера Бойко Борисов и водена от него правителствена делегация.

„За първи път днес говорим за реална възможност за диверсификация на доставките на газ в България", посочи от своя страна премиерът Борисов. Проектът, който е бил обсъден по време на двустранните разговори, предвиждал изграждане на пристанищни терминали за доставка на втечнен газ от Грузия за България. Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че предстои активна работа и подготовка за сключването на меморандум за доставките.

„Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас...През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност, ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и оттам до България" - каза Борисов.

Българските пристанища били единствената възможност ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия?

Велика мисъл, която ние не сме достойни да оценим, още повече, когато някой бърка пристанище с танкер!

Някой може ли да си представи как българските пристанища са единствената възможност за доставки на втечнен газ до Грузия от Азербайджан?

Някой гледал ли е картата на Каспийския район къде е Каспийско море, къде Азербайджан и къде Грузия и като как едни пристанища в Черно море ще пренасят втечнен газ от Азербайджан за Грузия?

Връзка на Каспийско море с Черно няма, изградена газопреносна мрежа в Грузия за получаване на азерски газ няма!

Как си представя премиерът ни тази възможност за получаване на природен газ - човек първо трябва да отвори картата и тогава да приказва!

“Тези проекти, включително и изграждането на пристанищните терминали, са рентабилни сами по себе си и биха привлекли частни инвестиции", допълни Гилаури, който изразил убеждение, че Европейският съюз може и трябва да подпомага финансово реализацията на подобни проекти.

Теза твърде несигурна на фона на току що стабилизиращият се Европейски съюз и закрепване на еврото като валута.

„За първи път виждам реална възможност за диверсификация на доставките на газ за България”, заяви българският премиер Бойко Борисов след срещата с грузинския си колега Ника Гилаури.

За първи път имало реална възможност за диверсификация на доставките на газ? А фанфарите около визитата на министър Дилян Добрев в руската столица не бяха ли надути именно заради постигнатата диверсификация?

Премиерите на България и Грузия - Бойко Борисов и Ника ГилауриА борбата за връзка газопровода с Турция не са ли постигната диверсификация от правителството на ГЕРБ, или досега са ни пускали на пързалката с какви ли не хвалби?

Всъщност Грузия разчита на газ от Азербайджан, за да го препродава или транзитира в трети страни, което изяснява нещата с диверсификацията на руските доставки на природен газ.

От друга страна, България няма изграден газопровод за този евентуално препродаден и претранзитиран природен азербайджански газ, тъй като по сегашния газопровод се очаква да върви руския газ, който сега Русия ни доставя и за цената на който министър Делян Добрев и премиерът Бойко Борисов три дни се биха в гърдите до синьо и спестиха на населението немаловажния факт, че намалението на цената ще е само за 9 месеца!

Премиерът Борисов на преговорите с грузинската страна. Третият момент е, че танкери с втечнен газ няма как да минат през Босфора поради изрична забрана на Турция за такова преминаване.

Т. е. къде точно ще стоварват втечнения азербайджанско-грузински газ танкерите, след като България няма по Черноморието изграден терминал за такова разтоварване!

„Ако страната има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища”, каза на пресконференцията след двустранната среща българският министър-председател Бойко Борисов.

С толкова АКО това изявление на Борисов ми напомня една приказка на кварталните любители на твърдото гориво от Живково време, които дълбокомъдрено заключаваха: „Ако баба ми беше мъжка, щеше да има...”

Дотук какво имаме след двустранните срещи: природен газ от Азербайджан, който евентуално Грузия ще предоговори да внася, за да изнася за България!

Танкери с този евентуално внесен и изнесен газ, които ще могат да акостират на български пристанища, след като бъде изграден подходящ терминал за доставки на втечнен газ.

Българските пристанища са единствената възможност за пренос на горивото от Каспийско море и Азербайджан през Грузия, заради турската забрана танкери да минават през Босфора с подобен товар.

Изграждане на отделна инфраструктура на газопреносна мрежа за азербайджанско-грузински газ, който да бъде пренасян до потребителите?!?

Или до преструктурираната с времето АЕЦ „Белене”, която да работела като газова централа?

С две думи – България няма нищо, което да говори за постигната диверсификация на газовите доставки: нито газ, нито пристанищни терминали, нито газова инфраструктура за този евентуално транзитиран втечнен газ...

Къде тогава е диверсификацията на доставките на газ, която се хвали Борисов? Някой да я вижда или поне да я забелязва?

Не споменах най-съществения проблем – парите, милионите, които ще се необходими за тази виртуална словесна засега „диверсификация”, милиони, които българската държава ще трябва да извади и плати.

И тук наред идва немаловажният въпрос: нали пазехме българския черноморски туризъм от „Бургас-Александруполис”, а от газовата авантюра няма ли да пазим този традиционен бизнес?

Какъв Меморандум ще подписва премиерът Бойко Борисов от Нероден Петко?

За каква диверсификация на газови доставки иде реч от визитата му в Грузия?

И това посещение ли ще мине в графата – чужди пари – лесно се пилеят?

Журналисът Никола Лалов от Медиaпул написа, че организираният от Външно министерство бизнес форум в Доха, Катар, струвал на българските данъкоплатци 65 445 евро. Събитието влезе трайно във визитната картичка на българската дипломация, като ще се запомни с това, че откриването му не бе уважено от нито една катарска фирма, а вече бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков изнесе представяне на английски език пред аудитория от само от български бизнесмени.

Провалът на този бизнес форум ще влезе в учебниците в главата как не трябва да се прави дипломация и градят бизнес отношения с чужди държави.

Крайно време е всички посещения на членове на кабинета „Борисов” да се отчитат в парламента – колко са стрували на данъкоплатците и за колко пари полза са донесли.

Само един пример ще дам – на третата година от мандата, никой все още не е чул защо министърът на финансите живее в Бояна и колко заплаща за това.

Никой не е чул и колко пъти Дянков пътува до Щатите и Гърция, без да сме чули някаква сериозна причина за тези командировки.

Крайно време е както Дянков иска данъкоплатците да си изпълняват задълженията, така и той да се отчита и докладва открито.

Още повече, че в почивните дни научихме, че бюджетът на България може да излезе с дефицит от над 1,5 млрд. лева до края на годината, ако икономиката на страната се свие с 3 на сто. Прогнозата е крайна, предупредиха икономисти, но свиването на износа от началото на годината е ясен сигнал за проблеми, който Финансовото министерство не трябва да пренебрегва.

Очаква се бюджетният дефицит тази 2012 година да се вдигне двойно спрямо заложения и да стигне до опасното равнище от 2.4 на сто от БВП.

Фискалният резерв към 29 февруари 2012 г. е в размер на 3,8 млрд. лева., при допустим санитарен минимум от 4,3 млрд лева!

Вече съществуват реални опасения за рецесия към края на тази година, но вместо да си върши преките служебни задължения, тук, в страната, министърът на финансите Симеон Дянков си пътува до САЩ и обратно, неизвестно по какви причини и с наши пари!

На фона на това крайно безотговорно поведение на Дянков, изявленията на премиера Борисов ни идват в повече...

Люба МАНОЛОВА

http://lubamanolova.info