Изтребители за Украйна? Мнозинството германци са против.

Близо две трети от германците са против това Германия да изпрати изтребители на Украйна. Това сочат резултатите от актуално допитване.

 

След решението на германското правителство да предостави танкове "Леопард" на Украйна, възникна нова дискусия: да изпрати ли Берлин и изтребители? Федералният канцлер Олаф Шолц е против - и голяма част от германците мислят като него, става ясно от актуалното допитване "Дойчалндтренд", което се провежда по поръчка на обществено-правната телевизия АРД. 

Почти две трети от участниците в проучването (64 процента) са против доставката на германски изтребители за Украйна. За подобно решение се обявяват само 23% от запитаните. А 13% не могат или не искат да дадат мнение по въпроса. 

Позицията против доставка от Германия на изтребители за Украйна се подкрепя от привърженици на всички партии. Най-силно изразена тя е сред гласуващите за "Алтернатива за Германия" (86%) и за Лявата партия (81%). Но и избирателите на Зелените и либералите са по-скоро против. При Зелените 38% одобряват доставката на изтребители за Украйна, а при свободните демократи - 34%. 

Същевременно в рамките на "Дойчландтренд"  участниците са запитани и дали одобряват по-лесна процедура за предоставяне на краткосрочни визи за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. 69% са отговорили положително. 23% са против. Най-големите привърженици на тази идея са избирателите на Зелените, а най-големите противници - гласуващите за "Алтерантива за Германия".

https://www.dw.com/bg/iztrebiteli-za-ukrajna-mnozinstvoto-germanci-sa-pr...