Израелският експерт бил у нас по покана на Федерацията на ционистите, а не да се меси в инцидента с Гешев

Еврейският експерт, който се оказа на мястото на взрива в близост до колата на главния прокурор Иван Гешев на 1 май, е бил у нас по покана на Федерацията на ционистите в България, става ясно от нейна позиция, изпратена до БНТ. От позицията обаче не се разбира защо въпросният специалист се е оказал на място на инцидента, след като няма нищо общо със случилото се. 

Неговото присъствие бе обявено от заместника на Гешев Борислав Сарафов, а по-късно и от зам.-шефа на националното следствие Ясен Тодоров. Сарафов уточни по-късно, че не познава експерта и че е бил доведен от Тодоров по нареждане на Гешев, защото му имал по-голямо доверие, отколкото на българските разследващи.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пък се усъмни в неговата експертиза. В крайна сметка израелецът стана формален повод да се поиска оставката на ръководителя на държавното обвинение.

От позицията на Федерацията на ционистите се разбира, че искат да внесат яснота и да прекратят циркулирането на неверни информации около посещението на израелския експерт у нас. Писмото е подписано от председателя на федерацията Николай Гълъбов и в него се казва, че организацията категорично осъжда всякакви опити за внушения и спекулации за незаконна намеса в работата на правоприлагащите органи на израелския експерт с инцидента с главния прокурор.

Целта на посещението му е била среща с членовете на ционистката организация и отбелязването на 75 г. от основаването на Държавата Израел. По време на посещението си той е провел среща и със заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров, с когото са обсъждали изпращането на българска група на семинар по сигурността в Израел.

 

Ето и целия текст на позицията без редакторска намеса:

"На 1 май 2023 г. по покана на Федерацията на ционистите в България, на официално посещение в София пристигна изтъкнат израелски експерт по анти-тероризъм, чието име и длъжност не можем да съобщим, поради съображение за сигурност. Можем само да поясним, че името не е това, което се тиражира от някои медии. Целта на неговото посещение бе среща с членовете на ционистката организация и отбелязването на 75 години от основаването на Държавата Израел. В програмата му беше включено официално отбелязване на празника, както и посещение в тази връзка на българско училище, съвместно с изпълнителния директор на световната организация ORT, с която училището работи тясно.

При посещението си израелският експерт проведе среща и с г-н Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС, като целта на срещата беше да се обсъди изпращането на българска група на семинар по сигурността в Израел през тази календарна година. Група от служители на МВР вече е била на такъв семинар през 2020 г., като през тази година се е планирало разширяване на групата със служители от Прокуратурата, НСлС и структурите по сигурността на Столична община. Това е и световната практика на формиране на групи за подобно обучение за повишаване на квалификацията и обмяна на опит.

Категорично осъждаме всякакви опити за внушения и спекулации за незаконна намеса в работата на правоприлагащите органи или каквато и да било друга връзка на израелския експерт със случилите се по това време в страната ни събития. Федерацията на ционистите в България не е страна и няма нищо общо с тези процеси, като апелираме към компетентните органи да извършат необходимото разследване и по законов ред да огласят фактите по случая.

Федерацията на ционистите в България не е политически обвързана и не развива дейността си на политическа основа. Нейната цел и функция е да развива и усилва отношенията на сътрудничество между България и Държавата Израел във всички сфери и ние ще продължим да се придържаме към това".

https://offnews.bg/temida/izraelskiat-ekspert-bil-u-nas-po-pokana-na-fed...