Защо България не иска швейцарските милиони?

България има странен проблем: отпускат ѝ твърде много пари за твърде кратко време, а тя не може да ги усвои, пише швейцарската медия SRF. Страната получава помощи както от ЕС, така и от Швейцария.

 

"Много пари, а време няма. България още не иска швейцарските пари" - това пише Сара Новотни в началото на статия, публикувана на сайта на швейцарската обществено-правна медия SRF. "България има странен проблем: прекалено много пари. Скоро ще потекат милиардите от ЕС, които трябва да компенсират пандемичното злощастие. А към тях се добавят и още почти 100 милиона швейцарски франка (около 90 милиона евро - бел. ред.) от така наречения Швейцарски кохезионен фонд. За България това е голям шанс, но и голямо предизвикателство: дали ще усвои парите навреме."

България иска повече време, за да усвои парите от Швейцария

 

SRF дава по този въпрос думата на Иван Иванов, представен като "отговарящ за швейцарските пари за България". Той казва, че е много важно тези милиони да се инвестират стратегически по умен начин. Авторката на статията обяснява, че с парите от Швейцария българите възнамеряват да подобрят например професионалното обучение и да облекчат съдбата на бежанците, пристигащи в страната.

Авторката на статията посочва, че парите са били блокирани в продължение на години заради спорове между Берн и Брюксел. Според сегашните планове България трябва да усвои швейцарските пари до 2024 година. Българският отговорник Иван Иванов обаче смята, че това не е добра идея: "По-добре би било да получим две години повече време, за да се подготвим. Колкото повече време имаме, толкова по-високо ще е качеството на проектите", обяснява той. SRF съобщава, че миналата седмица България вече официално е помолила за удължаване на срока.

"За това наистина има аргументи. Швейцария вече изплати един милиард на Източна Европа - така наречения първи кохезионен милиард. Тогава някои от проектите в България не можаха да се осъществят. Например защото в по-малките български градове не се намират хора, които могат да оформят документите за участие в конкурс и да съставят бюджет за конкретен проект. В България всичко беше много по-мъчително и продължи много по-дълго, отколкото се очакваше. В момента пък там ще бъде още по-трудно да се изхарчат швейцарските пари. Защото България има да усвоява още много пари от ЕС, а в момента няма дори редовно избрано правителство", пише Сара Новотни.

България и корупцията

Служебният министър-председател на България Стефан Янев преди няколко седмици даде интервю на друга швейцарска медия, "Blick", в което също става дума за швейцарските кохезионни милиони. Като въведение в интервюто четем: "България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС, населението ѝ се топи, защото мнозина търсят късмета си в чужбина. България черпи изгоди от швейцарския кохезионен милиард.". Изданието изтъква, че българският премиер посрещнал швейцарските журналисти в своето помпозно бюро насред София - "сградата, която прилича на дворец, е реликва от съветските времена". "Янев е бил бригаден генерал и ръководи страната си като преходен премиер до следващите избори. Той е неутрален, директен и прецизен - същински генерал", подчертава "Blick". На въпроса защо България е най-корумпираната страна в ЕС Янев отговаря пред изданието така: "За жалост имате право. (…) хората осъзнават, че корупцията вече от години е голям проблем. Каква е причината? Много политици не предприемат нищо срещу нея, а дори когато медиите разкрият нарушения, прокуратурата често пъти остава бездейна. В България в затвора за корупция не лежат нито политици, нито бизнесмени, макар че някои си го заслужават."

Стефан Янев добавя пред швейцарската медия, че проблемът с корупцията в България не може да бъде решен от ЕС - трябва да го решат самите българи. За същото става дума и в друга публикация на SRF: "Ако попитате ЕС защо плаща за безсмислени стадиони в България, които на всичкото отгоре пораждат и съмнения за корупция, ще получите стандартния отговор: Брюксел винаги внимава да изразходва смислено всяко евро на данъкоплатците".

Защо България не иска швейцарските милиони? | Новини и анализи от България | DW | 30.09.2021