Ето защо масовото мародерство е забранена тема в руската историография.

Віктор Шкуратюк

След Втората световна война от Германия са изнесени от съветските "освободители":
- 400 000 жп вагона, от които 72 000 автомобила строителни материали
— 2885 растения
- 96 електроцентрали
- 340 000 машини (много от които все още работят в руски заводи и заводи! )
— 200 000 електромотора
- 1 335 000 глави добитък
- 230000 тона зърно
- 1 000 000 тона картофи и зеленчуци
- 500 000 тона мазнини и захар
- 20 000 000 литра алкохол
- 16 тона тютюн.
Както и телескопи от астрономическата обсерватория на университета Хумболт, подземни вагони и круизни кораби в Берлин, 155 военни кораба и повече от 500 помощни плава
В допълнение към това е извадено:
- 200 000 музейни експонати
- 2 000 000 книги
- 3 километра архивни папки.
От немските граждани, живеещи в съветската зона на окупирана Германия, бяха официално иззети:
- 60 000 пиана
- 460 000 радио приемника
— 190 000 килима
— 940 000 броя мебели
- 265 000 стенни и настолни часовници
— 1200 000 палта за мъже и жени
- 1 000 000 шапки за глава
— 186 вагона вино
Почти всяко съветско семейство ветерани от войната все още пази "трофеи" от Германия - килими и картини, съдове и часовници. На следвоенните съветски битаци се виждаше огромно количество разграбени неща - часовници, дрехи, обувки и мебели. Много от тези "трофеи" са видени от съветските "победители" за първи път в живота си, възхищавайки се на качеството и елегантността на нещата, направени от победените. Приблизително същото се правеше и на държавно ниво - оборудването на немските заводи и заводи се изнасяше от ешелони, които нямаха никакъв военен профил.
Ограбени са не само къщите на обикновените германци или промишлени предприятия, ограбени са музеи. В съветската енциклопедия можеше да се прочете историята на Дрезденската художествена галерия, където не е скрит фактът за грабеж, а се повдига аргументът - "в последните седмици на Втората световна война германските фашисти криеха произведения на изкуството, принадлежащи на Дрезденската художествена галерия, в неподходящи условия за съхранение, много картини са сериозно повредени. Фактът на мародерството се описва като хуманитарна акция - "нахлуването на Съветската армия позволи да се спасяват съкровища, които са издирвани от войниците на Съветската армия. "
След безусловната капитулация на Германия Съветският съюз в продължение на няколко години извършва неконтролиран износ на немски арт обекти от окупационната зона Съветските власти предполагат, че правото на обезщетение е признато от другите държави победители и не е под съмнение.
Преди 1952 година от Германия за СССР са изнесени около 900 000 произведения на изкуството, тоест когато ГДР вече е съществувала и социалистическите отношения не са предотвратили грабежа. Според германската фондация „Пруско културно наследство“ в Русия има над един милион обекти на „трофейното изкуство“ и около 4,6 милиона редки книги и ръкописи, изнесени от Германия след Втората световна война. Над 200 хиляди от тези произведения на изкуството имат музейна стойност. Според руската страна става въпрос за около 1,3 милиона книги, 250 хиляди музейни предмети и над 266 хиляди архивни дела.
Мародерството в ГДР продължава до 1 януари 1954 г.
Общият икономически ефект, който СССР иззе от този грабеж през 1938 г. на цена от 4 782 000 000 долара, равняваща се на 4249,5 тона злато, а общата цена на приспаданията от съветската окупационна зона и ГДР е: 15 800 000 000 долара, еквивалент на приблизително 14 041 тона от злато.
За да разберете за какво говорим:
- Златен резерв на еврозоната за януари 2015 г. възлиза на 10 784 тона
- Руският златен резерв към ноември 2014 г. е 1187,5 тона
- Златен резерв на САЩ, най-големият в света, възлиза на 8133,5 тона.
Москва получи, а после пропиляха такова количество немски пари, че е невъобразимо! Но това не е всичко!
Русия изнася най-голямата си стойност от Германия след войната: учени, инженери, изследователи! Цели институции бяха заловени и сложени на вериги! И именно благодарение на тях се случи самият научно-технически скок, който самата Москва никога не е успяла да направи при никакви обстоятелства!
Съветските войски ограбиха не само Германия, но и впоследствие и "приятелски държави на народната демокрация" - Полша и Украйна. През февруари 1943 г. в СССР, съгласно постановление на Държавния комитет по отбрана „За събиране и износ на трофейно имущество и осигуряване на съхранението му“, са създадени трофейни метал, военна техника и гражданска техника. Но освен тях, в почти цялата съветска армия имаше доброволни събирачи на "трофеи", ограбени от домове, музеи и галерии на имущество и ценности.
Съветската армия, напускаща Афганистан, приличаше повече на цигански лагер, отколкото на въоръжените Спомням си Душанбе, където беше разположена 201-ва дивизия, войници и офицери се завръщаха, продавайки евтино японски грамофонни апарати и радиоапарати, Най-наглите наркотрафиканти бяха тези в ноу-хау да извършват трафик с бронирана кола, напускаща Афганистан след "международно дежурство".
Само преди 10 години БТР-и се движеха по пътищата на Грузия с разграбена стока. Килими, телевизори, велосипеди, тоалетни бяха на бронираните коли. Какво е имало вътре в колата - неизвестно. Но кадрите са добре известни, когато кореспондент на грузинската телевизия пита войник от руската армия къде има златна вилица в гръдния си джоб. Войникът мълчи, а близкият офицер отблъсква журналиста и изисква той да напусне войника.
Има много видеокадри от грузинската кампания, заснети както от журналисти, така и от жители на мобилни телефони - руски войници влачат колбаси от ограбения склад на Никора. Видеото, заснето от самите военнослужещи, ограбили казармата на грузинската военна база в Сенаки, стана шедьовър, и особено коментарите на режисьора. Срам ме е да цитирам войник, но не мога да забравя майчината наслада от това какви обувки носят грузинските войници и колко им е удобна казармата.
След началото на инвазията в Украйна, в Донбас #рускитеокупанти нарязаха на метал и изнасяха цели украински фабрики за Русия Първите кадри от мястото на катастрофата на Малайзийския Боинг #MH17 шокираха целия свят: на фона на останките от самолета руски терористи се ровят в личните вещи на пътниците, а един от милиционерите разглежда открития или изваден златен пръстен от пръста на починалия. Внуците продължиха "славните традиции" на дедите си.
Ето защо масовото #мародерство е забранена тема в руската историография. Ето защо в СССР срамно мълчаха и никога няма да го кажат на руснаци от съвременните #пропагандони и псевдоисторианци.