ЕС предлага прекалибриране на китайската стратегия

от Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com с репортаж от Стокхолм | translated by Антония Коцева

Държавите-членки на ЕС са помолени да се възползват от „прозореца на възможността“, за да намалят риска от нарастващото влияние на Китай по въпросите на икономиката и сигурността. [Shutterstock/Алесия Пиердоменико]

 

Европейският съюз трябва да възприеме по-ясна гледна точка и да се съсредоточи върху ценностите, икономическата и стратегическата сигурност, защото е изправен пред необходимостта от намаляване на рисковете от Китай, се казва във вътрешен документ на Европейската комисия, с който EURACTIV се запозна.

Документът, изготвен от главния дипломат на ЕС Жозеп Борел и дипломатическата служба на блока, се появи преди срещата на външните министри на ЕС в Стокхолм в петък (12 май), на която ще бъде обсъден подходът на блока към Китай.

Той е озаглавен „Преоформяне на нашите отношения с Китай, ангажиране с Китай, конкуренция с Китай“ и изразява ясна подкрепа за новата стратегия на блока за „намаляване на риска“, за което призовават високопоставени служители на ЕС през последните няколко месеца, вместо скъсване на връзките.

Държавите-членки на ЕС са помолени да се възползват от възможността да намалят риска от нарастващото влияние на Китай по въпросите на икономиката и сигурността.

Очаква се Китай да бъде ключова тема, когато лидерите на ЕС се срещнат за редовната си среща на върха на ЕС в Брюксел в края на юни.

Съединените щати заеха по-ястребова позиция спрямо Пекин, а европейските лидери все още не са се споразумели за единен подход.

„Ясен поглед“, но не конфронтация

ЕС трябва да възприеме „проницателен“, но „неконфронтационен“ подход към Китай, който се стреми „да изгради нов световен ред“, се казва в документа на ЕС, който бе изпратен до столиците на държавите-членки на ЕС в четвъртък (11 май).

През последните месеци някои държави-членки на ЕС призоваха за пълно преразглеждане на стратегията на блока за 2019 г. спрямо азиатския гигант, докато други остават предпазливи, а служители на ЕС предупреждават, че може да се стигне до фундаментално пренаписване.

Блокът проведе първоначална дискусия в края на миналата година, когато дипломатическата служба на ЕС за първи път призова за по-твърда позиция срещу Китай

Въпреки че документът на ЕС потвърждава стратегията на блока да се разглежда Китай едновременно като партньор, конкурент и системен съперник, се казва, че балансът на тези подходи ще зависи от това как Пекин ще отговори на ангажимента към Европа.

В отделно придружаващо писмо, изпратено до министрите на външните работи на блока, Борел очерта три нови направления, които ще определят бъдещите отношения на блока с Пекин – ценности, икономическа сигурност и стратегическа сигурност – като специално се набляга на Украйна и Тайван.

„Очевидно е, че през последните години аспектът на съперничеството стана по-важен“, се посочва в документа.

Актуализацията на политиката се наложи заради нарастващия“„национализъм и идеология“ при китайския лидер Си Дзинпин , както и засиленото съперничество между САЩ и Китай и засилването на ролята на Пекин в „регионални и глобални проблеми“, според документа.

„Китай и Европа не могат да станат по-чужди един на друг. Но съществува риск недоразуменията да растат и да се разпространят в други области“, се посочва в още там.

„Системното съперничество може да се появи в почти всички области на ангажираност. Но това не трябва да възпира ЕС да поддържа отворени канали за комуникация и да търси конструктивно сътрудничество с Китай“, пише в документа.

Тайван и Украйна

„Намаляването на риска може да осигури предвидимост и прозрачност в нашите икономически и търговски отношения, като същевременно насърчава сигурен, основан на правила подход“, се казва в документа.

Документът идва, когато страните от Г-7 се стремят да изпратят сигнал на Китай този месец, като обявят съвместни усилия за противодействие на „икономическата принуда“ и се борят да постигнат съгласие за осезаеми мерки.

Според вестника ЕС има „фундаментален интерес да ангажират Китай и САЩ в поддържането на статуквото и деескалацията на напрежението“ в Тайванския пролив.

„ЕС трябва да бъде подготвен за сценарии, при които напрежението нараства значително. Рискът от ескалация в Тайванския пролив ясно показва необходимостта от работа с партньори за възпиране на ерозията на статуквото в интерес на всички страни“, се казва в документа .

Според оценката на блока около 90% от полупроводниците, внесени в ЕС, идват от Тайван, което ще прави неговите вериги за доставки уязвими, ако има ескалация.

Въпреки че някои държави-членки на ЕС не са отхвърлили напълно възможността Китай да играе миротворческа роля в Украйна, документът посочва, че вместо това „директният диалог между Китай и Украйна би бил най-добрата възможност за Китай да допринесе за справедливо политическо уреждане“.

Той поставя под въпрос „твърдата проруска позиция на Китай, по-специално като пропуска каквото и да е позоваване на необходимостта от изтегляне на руските войски от Украйна“, което е потвърдено в мирния план от 12 точки, който Пекин публикува  през февруари.

В документа се добавя, че страните-членки на ЕС трябва да предупредят Пекин да се въздържа от подкрепа на Русия, включително чрез заобикаляне на санкциите.

В отделно  писмо до страните членки Борел анализира, че каквото и да се случи в Украйна, възходът на Китай няма да бъде възпрепятстван.

„Поражението на Русия в Украйна няма да дерайлира траекторията на Китай. Китай ще успее да се възползва от това геополитическо предимство“, пише той.

Документът на Борел също така твърди, че блокът трябва да увеличи усилията си да се ангажира с други страни с по-привлекателни предложения, за да се конкурира с нарастващото влияние на Китай, включително чрез споразумения за свободна търговия и енергийни партньорства.

Поддържане на контактите

Вместо да прекъсва контактите с Китай, дипломатическата служба на ЕС призовава старните да продължат да се ангажират Пекин.

„Необходими са открити, ясни послания към китайското ръководство, съчетани с реалистични очаквания, за да се осигури доверие и влияние“, се посочва в документа.

„Ако искаме да изградим нова стабилност в нашите сложни отношения, ЕС и неговите държави-членки трябва да останат твърди, но не и конфронтационни. Трябва да сме наясно с естеството на тази връзка“, добавя той.

„Трябва да се търси сътрудничество, където е възможно, което да „прекъсне нарастващата самопредизвикана изолация на китайското ръководство, но най-важното трябва да насърчи основните интереси на ЕС“, пише в писмото.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...