Експертът Красимир Манов: Енергетиката му е чужда на енергийния ни министър

Помните ли същият този министър Росен Христов как отказа същите тези танкери с втечнен природен газ от същата тази компания ”Шиниър“ от САЩ, която беше с неприемливи цени и с ред други причини, поради които те бяха отказани. Как така сега изведнъж се оказа, че същите тия са приемливи и цените са им най-добри? Това каза Красимир Манов, енергиен експерт.

Според него, преди половин година се говори едно, след това се говори нещо съвсем друго. Манов припомни, че нееднократно е споменавал, че разковничето на решаването на проблемите по отношение на доставките на природен газ за България е именно в Турция.

"Прави ми впечатление, че тия хора се движат по течението или чакат някой да ги посъветва да вземат някакво правилно решение. И те го взимат по такъв начин, със закъснение от половин година или дори повече, и резултатите винаги са едни и същи, в ущърб на българската икономика. Специално за природния газ искам да подчертая, че преди няма и две седмици имаше едно много гневно писмо, написано от всички работодателски организации по отношение на цената на природния газ, който се доставя за България от обществения доставчик "Булгаргаз“, която се оказа, че е с 30, дори 40%, в момента е някъде с около 25% по-скъпа от международно приетата за европейския регион – това е борсата TTF в Холандия", посочи още Манов пред радио "Фокус".

"Енергетиката му е чужда на енергийния ни министър, както и на много министри от това правителство на президента Радев са им чужди проблемите, с които се занимават. Те и затова се провалиха във всяка една област. Виждате какво става в борбата с инфлацията. Инфлацията продължава да си се вихри, няма някакво осезаемо спадане, докато в Европа въобще не е така. Виждате проблема с границите, виждате проблемите в културата, ако щете. Няма област, в която това правителство да се справя. И естествената му реакция е непрекъснато да говори колко добре са се справили. Това ми прилича като приказката, класическата приказка на Андерсен за "Новите дрехи на царя“ – същата история. Тотален, тотален провал", добави енергийният експерт Красимир Манов.

По думите му, ние и в момента си получаваме танкерите, които идват с втечнен природен газ, една голяма част от тях са с произход Русия и те са на определено по-висока цена. И затова се и получава тази разлика между Европа и между България, в ущърб на българските потребители. Но специално за Турция ние ще имаме това, което е модерно да се казва "диверсификация“.

Според Красимир Манов, проблемът с природния газ отдавна вече не стои, тъй като цените се сринаха. В момента са някъде около 42 или 43 евро за мегаватчас, което е някъде около 450-460 евро за 1000 кубични метра. Хранилищата в Европа средно са над 55%, а в Германия и над 65% са пълни. Европа отдавна си реши проблемите с природния газ и всичко се дължи на това, че се подходи по най-добрия начин. "Хората знаят какво да правят и решиха проблемите еднозначно, и то в полза на собствените си потребители и търговски дружества", смята още Манов.

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/ekspertat-krasimir-manov-ene...