Дянков: Американците са по-зле от нас

Американците са по-зле от нас в областта на финансите и фискалната зависимост, заяви министърът на финансите Симеон Дянков по Нова телевизия. “Преди три месеца бях във Вашингтон и им разказвах за Пакта за финансова стабилност и сме получавали доста заявки пак да отидем в САЩ и пак да обясним на американците Пакта за стабилност. Ние не сме го измислили този модел, но ние бяхме една от първите държави, които го приложихме на практика”, обясни той. Финансовият министър смята да пътува отново до САЩ, за да си почине няколко дни и да види децата си, които са там на лагер.

На въпрос, дали това, което се случва в САЩ, вещае нова криза, Дянков категорично заяви, че няма нищо страшно. “Просто САЩ има голям държавен дълг, както Италия и други големи държави. През 2008 година кризата бе световна финансова криза, сега тя премина в онези държави, които не са си свършили работата”, смята Дянков. Според министърa се преувеличава с негативните прогнози. “Някои от големите държави имат проблеми, защото имат голям държавен дълг. САЩ има най-голям дълг към Китай, защото Щатите печатат облигации и китайците ги купуват. И Китай, и Европа обаче предупреждават САЩ да не потретват сценария, който вече два пъти ги извежда от кризата”, посочи той.

По думите му всяка държава, включително САЩ, трябва да реши как да излезе от този дълг. “Италия вече реши този проблем на извънредно заседание миналата седмица. САЩ все още не са разработили такива мерки. Ние не сме подготвили антикризисни мерки, защото икономиката ни върви нагоре. Няма риск да се увеличи безработицата в България, няма риск и за изтеглените големи депозити”, посочва финансовият министър. Нашият външен дълг е под 10% от БВП. Резервът ни е около 5 милиарда. От началото на мандата ми не сме увеличавали данъци, подчерта Дянков. В момента България е с най-ниски данъци, смята той.

“През 2009 година бяхме готови да влезем в Еврозоната, но ни върнаха, сега ние сме много по-добре от останалите в Еврозоната, но казваме, че ще изчакаме, за да видим как те ще се оправят. Ние влязохме в Евро+, за да участваме активно в живота на Еврозоната”, каза министърът. Според него, в този момент в Еврозоната има повече минуси, отколкото плюсове. “Ние ще трябва да плащаме дълга на Гърция, Португалия и Испания, ако влезем сега в Еврозоната. Затова смятаме да изчакаме”, потвърди Дянков.

Той каза, че е по-доволен от работата на приходната агенция през последните два месеца, като изрази убедеността си, че ще наваксат изоставането до края на годината. Последните два месеца те наваксват средно с 50-60 милиона.

На въпрос за „Лукойл“ Дянков каза, че в момента има 200 митничари, които правят проверки и ако се наложи „ще вкара НАП“. Има достатъчно контрол, за да няма измами. “Имаше някои странности на мотивацията на съда, но засега те са се произнесли само по предварителната проверка. Много инструменти има за законен натиск на държавата, трябва да се разбере, че държавата винаги е по-силна от всяка компания – независимо дали е малка или голяма, дали е българска или чужда”, категоричен е финансовият министър. Според него ще има ново, трето понижение на горивата. На въпрос дали има картел в горивата Дянков отговори: “Аз имам съмнения за картели в много сектори – зърнопроизводство, захар, горива, мобилни услуги и други.”

В Бюджет 2012 година част от финансите за сигурност ще бъдат прехвърлени към образованието и културата, каза още Симеон Дянков.

vsekiden.com