Държавата ще продължи да бави безнаказано плащанията на фирмите

Държавата ще продължи да бави безнаказано плащанията на фирмитеДържавата ще продължи да плаща със закъснение на фирмите по вече сключени договори, без да им дължи лихва за това. Парламентарната комисия по правни въпроси отхвърли законопроекта на бившия финансов министър Пламен Орешарски от БСП и група депутати. Причината беше, че текстовете се оказаха юридически неиздържани.

Орешарски не присъства на заседанието на комисията, но колежката му Мая Манолова се опита да защити промените в Търговския закон, обосновавайки ги с европейска директива.

Редица фирми фалираха заради забавените плащания на държавата, каза Манолова пред комисията. По думите й други компании са били принудени да се съгласят да получат със 7-10 на сто по-малко от сумите, което е имало да вземат, само и само да им бъдат платени.

Идеята на промените беше държавата да плаща лихви на фирмите, когато им бави плащания. Комисията за защита на конкуренцията да следи дали си изпълнява задълженията.

Дори и сега всички субекти по Търговския закон имат еднакви права и всеки може да си ги търси по съдебен ред, каза Юлияна Колева от ГЕРБ. Според нея философията на промените е сбъркана и се прави "безсмислен удар в празно пространство".

Предложените промени са опит за непозволено администриране на търговски взаимоотношения, каза Колева. Тя заяви, че принципно е склонна да се мисли как да се накара държавата да не бави плащанията. Това обаче трябва да стане с промени в други закони по примера на общините, където се даде право фирмите да искат запориране на сметките на местната власт при неплащане.

По този въпрос обаче се произнесе Конституционният съд, който разреши от тази възможност да могат да се възползват фирмите само по отношение на общинските бюджети, докато за държавния това не е възможно.

Манолова се възмути, че няколко дребни промени са отхвърлени на първо четене, докато в същото време комисията прие съзнателно изцяло сбъркан законопроект на правителството за публично-частното партньорство с мотива "Дайте да го гласуваме и ще стои, докато се освободи някой да го напише грамотно" на шефа на правната комисия Иска Фидосова.

Задълженията на държавата към бизнеса в края на май възлизаха на 206 млн. лв., каза финансовият министър Симеон Дянков през юли в отговор на депутатско питане. Тогава той посочи, че спрямо 31 декември 2009 г. просрочените задължения към доставчици и изпълнители са намалели с 400 млн. лв.

Невъзстановеният ДДС на фирмите към края на май пък беше 290 млн. лв. От тях 205 млн. лв. били към фирми с издадени заповеди за ревизия, а другите на лица, на които са издадени заповеди за спиране на сроковете за възстановяване.

Лили ГРАНИЦКА

Медиапул