Държавата мълчи къде са парите на държавните фирми

Държавата мълчи къде са парите на държавните фирмиПреди три седмици от страниците на в. „Труд” зададохме три въпроса на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Изпратихме ги и с официално писмо и поискахме отговор по Закона за достъп до обществена информация. Два от тях бяха свързани с начина, по който държавните фирми оперират с парите си. Третият – за зависимостта от една банка, в която държавата е изпаднала. Реакция не последва. Какво попитахме финансовото министерство:

1. Събирате ли информация на всеки три месеца къде са депозирани парите на държавните фирми и при какви условия? Ако не събирате – защо? Ако събирате, защо не я обявявате?

2. Какви суми, в кои банки и при какви условия са депозирали държавните фирми към края на септември 2011 година?

3. Какви мерки ще предприемете, за да не изпада никога повече българската държава в опасната зависимост от една банка, за която говори премиерът Бойко Борисов?

А премиерът каза в интервю за „Труд”, че ако тръгне да вади парите на държавните фирми от Корпоративна търговска банка. „ще фалираме банката“.

До този момент не сме получили отговори на тези въпроси. Защо се връщаме към темата?

София /КРОСС/

-----------------------------------

П.П. Отговорите се намират във връчената награда на шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев от вицепремиера Цветан Цветанов на 30 ноември като Мистър Икономика?!! От името на правителството той пожела успехи на българския бизнес и по-бързо излизане от тежката икономическа криза. Василев къде учуден, къде не, сподели, че е вдъхновен от наградата, защото „по света са готови да обезглавяват банкери, а тук ги номинират за такава престижна награда“?! Просто Бълхария...