Два милиона българи висят с осигуровки

Шокиращият начин за оповестяване на новината може да изглежда и така – една шеста от българите не дават и стотинка за здравеопазване или пък – в Русе почти всеки четвърти не си застрахова здравето. Какво означава това – най-малкото, че за един обикновен преглед при специалист лишеният от безплатно лечение трябва да даде 24 лева. Да не говорим, че за вадене на зъб, в зависимост от броя на корените и нивото на разрушение на емайла може да платиш от порядъка на 70 до 200 лева. Какво пък остава за операции от порядъка на 3 хиляди, 6 хиляди и т.н.

Днес броят на неосигурените българи е 2 милиона. Само от април досега нови 30 000 нашенци са попълнили „армията на неосигурените”. Търговищко се сочи като рекордьор по безработни, там всеки четвърти е загубил здравноосигурителните си права. 80% плащат вноските си, когато разбират, че им предстои лечение.

Традиционно неосигурени стават за тримесечието от завършването до влизането във ВУЗ и десетки зрелостници. Някои дори не знаят, че след завършване на средно училище държавата е престанала да плаща вноските им. Така на тях пада отговорността да се самоосигуряват, докато започнат работа или не станат редовни студенти. По закон хората престават да са осигурени, ако през последните три години не са платили повече от три месечни вноски. За възстановяване на правата трябва след това да се плати всичко дължимо. Данъчните поясняват: „Ако не е плащано изобщо, това са 36 вноски или с лихвите – над 540 лева. Всеки може да направи това изчисление за себе си чрез калкулатора на НАП в интернет. От данъчната администрация предупредиха хората да попълват платежните нареждания точно според указанията, за да не стават грешки”.

Владимир НЕМИРОВ

Разкрития.ком