Да гърмим ли шампанското?

Да гърмим ли шампанското? Нещо, което всъщност се знаеше от около година, най-сетне беше обявено: няма да има АЕЦ-Белене.

Няма да се снабдим с руска атомна бомба, проектирана и строена от пияни индивиди които, освен това (според последните проверки на самите руснаци) работят с дефектни материали. Няма да дадем още една „Малая земля” на наша територия, от която Кремъл да се опитва да се набърква в европейските дела. И няма да даваме още милиарди на руските агенти в енергийната мафия.

Това си е победа и трябва да бъде надлежно празнувана. Позволете ми обаче да се усъмня в решителността точно на Бойко Борисов. Да е намерил в себе си сили да каже на Путин да не ни се меси в работата – това не е възможно. В такива случаи Борисов прави сделки. Каква е цената на тази?

Част от цената е вече ясна. Забраната за проучване за шистов газ, дошла дни след като Газпром изпищя по този повод, е очевидно част от цената за спирането на АЕЦ-а. Борисов се направи, че слуша гласа на протестиращите, но всъщност даде на Газпром гаранция за продължаващо монополно съществуване.

Но ми се струва, че руснаците няма да приемат само това. Срещу спирането на АЕЦ-а ще искат още. Ако е това, Газпром да прави газова централа в Белене – преглъща се. Но знаейки хищния нрав на Путин и отстъпчивостта на Борисов, нещо не ми се вярва. Има и нещо друго.

Слава Богу, днес нищо не остава скрито дълго. Ще се разбере, какво е обещал Борисов на Путин. Дано да не е такова нещо, заради което да трябва да се вдигаме на въстание...

Евгений Дайнов  

desnite.eu