Далавера с 48 тона взривно вещество причина за трагедията край Петолъчката

Далавера с 48 тона взривно вещество причина за трагедията край ПетолъчкатаАню Ангелов: Защо „Берета трейдинг“ е разглобявала, а не е взривявала бойните части

Министърът на отбраната Аню Ангелов смята, че от фирмата е имало манипулации върху боеприпаси във взривените складове за незаконно присвояване на взривно вещество, което е довело до смъртта и раняването на работници.

В договора с „Берета трейдинг” е записано, че трябва да се използват два начина за утилизация на всички боеприпаси – чрез контролирано изгаряне и чрез взривяване. Няма и дума - за разглобяване на каквито и да е боеприпаси. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти.

Има Приложение 1 към договора, в което се казва абсолютно точно какво трябва да се прави с всеки един боеприпас – дали да се изгаря контролирано или да се взривява, каза Ангелов.

На въпроса - защо тези бойни части не са взривявани, а по тях са извършвани различни манипулации от работници на фирмата, трябва да отговори изцяло изпълнителят. Той е бил длъжен да ги взриви, съгласно нашата спецификация, допълни министърът на отбраната.

Трябва да се има предвид, че всяка една бойна част съдържа 139 кг. взривно вещество. Те са 346 бойни части предвидени да се дадат на тази фирма. Ако сметнем, това са около 48 тона взривно вещество. Какви манипулации са извършвани точно, предполагам за извличане на това взривно вещество.

Техническата спецификация не предвижда нито рязане, нито просветляване, нито някаква друга манипулация по тези бойни части. Единственото, което е трябвало да направи, да намери площадка, където да ги взриви. Ако те са направили опит да извлекат взривното вещество, това е грубо нарушение на технологичния процес, смята военният министър.

И ако наистина са искали да извлекат взривно вещество, се получава следното: Министерството на отбраната не го търси като остатъчен продукт, т.е. продължаващо да бъде държавна собственост, а фирмата по този начин незаконно присвоява взривно вещество .Нека изпълнителят да даде отговор защо има манипулации върху бойните части, каза министърът, заяви Аню Ангелов.

БЛИЦ