Горанов избягал в Сърбия през "Калотина", опитал да мине границата с автомобил, обявен за издирване

Снощи около 18:30 бившият финансов министър Владислав Горанов е влязъл в граничен пункт "Калотина" с автомобил BMW X7 в посока Сърбия, съобщи БНТ. При граничната проверка се оказало, че автомобилът, който Горанов управлява, е обявен за издирване.

Вписването в масивите било извършено от Русия. Граничните служители уведомили Горанов, че има проблем с колата и го помолили да отбие и да изчака за детайлна проверка. Той, обаче, направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната.

Няколко часа по-късно с друга кола и в компанията на собственик на голяма фирма за автобусни превози Горанов отново се върнал, преминал през граничния пункт и напуснал страната към Сърбия.

 

Според документите, издирваният автомобил BMW X7 бил лизингов, а като ползвател бил вписан Горанов.

Полицията в момента издирва колата.

От МВР потвърдиха за "По света и у нас", че извършват проверка за засечен автомобил на граничен пункт, който е вписан в информационните масиви като издирван и за неподчинение на полицейско разпореждане.

Не потвърдиха, но и не отрекоха участието на Владислав Горанов в случая. Проверяват се и действията на граничните полицаи, които са пуснали Горанов да излезе от страната при повторното му преминаване през граничния пункт.

 

Горанов: Няма как да знам, че автомобилът е издирван

"Автомобилът е закупен през март 2020 г. на лизинг. Снощи на път за Сърбия, когато стигнах до "Калотина", Гранична полиция ме уведоми, че автомобилът се издирва и поискаха да се върна на територията на България", коментира Горанов пред "Нова телевизия". Допълва, че е оставил колата си в Драгоман и с друго превозно средство е продължил към Сърбия, където е на рожден ден на свой приятел. "Няма как да знам, че автомобилът е издирван", казва Горанов.

Версията на Горанов е, че ако са му били разпоредили да изчака проверка, е щял да го направи. "Впоследствие, след като преминах с друг автомобил, нямаше коментар от Гранична полиция при преминаването ми към Сърбия. Не съм останал с впечатление, че съм отказал съдействие на органите на МВР", уточни Горанов и допълни: "Ако колегите от МВР имаха някакъв коментар, можеше да ми зададат въпроси и да получат уточнения".

Пред Би Ти Ви Горанов казва, че автомобилът е купен чисто нов от "Мото Пфое" през март 2020 г. и е регистриран от вносителя в КАТ.

"Дори не съм го регистрирал аз. Той не е собственост на лизингополучателя, а на фирмата", каза Горанов. По думите му това е първо излизане на колата от страната. Добавя, че автомобилът се намира в България и ще бъде предаден в МВР.

Пред "Свободна Европа" Горанов твърди, че джипът не е марка БМВ, а "Тойота". "Не искаха да стоя там на място, а казаха, че трябва да се връщам към България", казва той. "Ето защо закарах колата в Драгоман, оставих я там и оттам дойде приятел с джип BMW, взе ни и така всички заминахме за Сърбия", добавя Горанов.

"Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на "Тойота" и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той е обявен за издирване от Русия", коментира шефът на "Мото Пфое" Атанас Фурнаджиев пред "24 часа", като по думите му имало десетки такива случаи, а този се раздувал, защото ставало дума за бивш министър.

 

Кой е Владислав Горанов?

 

Роден е на 30 април 1977 г. в Плевен. До осми клас живее и учи в Долни Дъбник. Завършва Математическа гимназия „Гео Милев“ в Плевен. В периода 1994 – 1999 г. завършва икономика в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ в Свищов с магистърска степен по счетоводство и контрол, след което започва кариерата си в държавната администрация. Обучавал се е в докторска програма в УНСС, но не успява да защити докторат.

 

От 1998 до 2001 г. е специалист Извънбюджетни сметки и фондове експерт и директор на дирекция „Финансова политика“ към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа.

 

През 2001 г. заема длъжността главен експерт в дирекция „Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове" към Министерството на финансите.

 

От 2001 до 2009 г. е началник на отдел „Социални разходи“ към Министерството на финансите, Управление на публичните финанси.

 

От месец август 2009 г. до месец април 2013 г. заема поста на заместник-министър на финансите.

 

Народен представител в 42-рото Народно събрание, което напуска по собствено желание през месец февруари 2014 година. След това Горанов е назначен за изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка.

 

От ноември 2014 г. до януари 2017 г. – Министър на финансите на Република България. След кратко отсъствие от май 2017 г. отново заема длъжността министър на финансите.

 

В качеството си на министър е също така член на Борда на гуверньорите в Европейската инвестиционна банка от 17 май 2017 г. По време на първото българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Горанов е и първият български финансов министър, който председателства Икономическия и финансов съвет (Екофин).

 

През юли 2020 г. Бойко Борисов обявява, че Кирил Ананиев, досегашен здравен министър, ще замести Владислав Горанов като министър на финансите. Макар че по закон има възможност да се завърне като депутат в 44-то НС, Горанов доброволно се отказва.

 

През лятото стана ясно, че Националната агенция за приходите проверява бившия си началник Владислав Горанов.

Данъчните се заинтересуваха от него заради купените от компанията му „Трилема Кансълтинг“ офиси на бул. „Цариградско шосе“ в София на стойност 750 хил. лв. По този повод пред bTV бившият финансов министър заяви: "Сделката е финансирана от търговската дейност на компанията и търговски кредит".

http://epicenter.bg/article/Vladislav-Goranov-se-opita-da-premine--quot-...