Гешев стана неудобен за политическите си покровители

Велислав Величков

 

Може всичко да остане същото, но главният прокурор няма да е същият.

Адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ коментира по БНР заявената готовност от ГЕРБ и ДПС за смяна на главния прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев стана неудобен на собствените си политически покровители. Затова си мисля, че може всичко да остане същото, но главният прокурор няма да остане същият.

Във Висшия съдебен съвет (ВСС) има една парламентарна, почти безименна квота от 11 души, нещо като „безименния полк“, които са излъчени от определени политически сили – ГЕРБ, ДПС и БСП, последната от които към момента не изразяват позиция.

Тези хора, които изразиха монолитното мнозинство от 20 гласа за избора на Иван Гешев (за главен прокурор – б.р.) и 19 гласа при искането за освобождаването му, внесени от Янаки Стоилов и Надежда Йорданова (като министри на правосъдието – б.р.), ако сега задвижат лоста в обратната посока, може да се получи точно обратният резултат. 

Вероятно, след като толкова много се говори на тази тема, има и някакво очакване, че този резултат ще бъде предизвестен.

От „Правосъдие за всеки“ предлагаме да отпадне длъжността главен прокурор, защото е излишна и произвежда вредно политическо съдържание.

Работа главният прокурор не върши, обаче политически ефект от неговата дейност има и това спъва съдебната система и влияе зле и на законодателната, и на изпълнителната власт, доколкото той има абсолютна власт и почти никаква възможност за контрол от страна на законодателната власт.

Ако има втора цел в случая, тя е да се отговори на изискванията, които европейските органи поставят пред нас за промяна в статута и правомощията и възможността за разследване на главния прокурор. А това, за да се направи при явната съпротива на Гешев и подчинената му прокуратура, очевидно трябва да се случи реформата с друг главен прокурор.

Това е една от предпоставките за съставяне на правителство, което да си сложи от самото начало етикет „Реформаторско“.

Ако сега Иван Гешев каже нещо по т.нар. знакови дела за кюлчетата и за Барселона, ще изглежда като „империята отвръща на удара“. Отвръщам на удара, за да защитя себе си, че ми готвят смяната.

Конституционните промени, които касаят статута, правомощията и евентуално длъжността на главния прокурор, трябва да предшестват избора на нов главен прокурор, за да не се постави каруцата пред коня.

Изборът на нов главен прокурор, ако ще има такъв, да е от редовен състав на ВСС, а не от такъв, които е с изтекъл мандат.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.