Гешев предупреди Борисов и Сарафов

Биляна Гяурова-Вегертседер

 

Очевидно се очертават два сериозни лагера и във Висшия съдебен съвет (ВСС) – за Гешев и срещу Гешев.

Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи анализира по БНР случващото се, след като главният прокурор Иван Гешев скъса публично оставката си.

Типично в стила на г-н Гешев, в силно патриотично-популистко говорене, всъщност той натисна еnter в момента, по времето на своето изявление, което беше едно сериозно предупреждение – с начина, по който той говореше и за бившия премиер Бойко Борисов, и за своя заместник Борислав Сарафов.

С това многократно повтаряне на „лицето Сарафов“, „лицето Борисов“ – това е съвсем директно предупреждение, че сме натиснали еnter и те да се подготвят.

За г-н Гешев още от самото начало, когато стана главен прокурор, атаката винаги е била най-добрата защита. Той не изневери на себе си.

Прави впечатление, че очевидно се очертават два сериозни лагера и във Висшия съдебен съвет (ВСС) – за Гешев и срещу Гешев. Има и синхронизиране на действията, защото Ясен Тодоров миналата седмица каза, че до понеделник ще се случат много неща.

Докато си мислехме до онзи ден, че тези 17 гласа във ВСС вече са събрани, днес може да започне някакво разколебаване. Представляващият го г-н Боян Магдалинчев е много уклончив и започна да се крие зад съответните процедури. Наблюдавали сме поне два пъти тези процедурни пируети на сегашния състав на ВСС.

Но както се казва, топката е пусната вече по нанадолнището и за тези шестима души, които подписаха искането, за тях ще бъде много трудно да преживеят още един катарзис.

Буквално делата са на поточната линия. Гешев като един костелив орех, какъвто се оказа, просто ще започне да ги пуска по поточната линия.

Изявлението на главния прокурор показа още един път, че няма институции и държавата работи на телефонни обаждания и на SMS-и и че сме една SMS държава.