Генерал Христо Луков е достоен офицер и патриот. Това са факти.

 
Генерал Христо Луков е български офицер и политик. Биографията му вероятно не е 'безупречна', но има едно качество, което той е демонстрирал през цялата си кариера. Това е патриотизъм и абсолютна лоялност към българския народ. Не може да бъде отречено, че Луков е милеел за България.Той е достоен офицер и патриот. Това са факти.
Да, бил е лидер на българските легионери. Тук обаче ситуацията е далеч по-сложна от това, което се говори по медиите. Това, че в организацията е имало антисемити и почитатели на Третия Райх, не означава, че самият Луков е бил антисемит и нацист. Не може да се слага знак на равенство между една организация и нейния лидер. Няма исторически доказателства генерал Луков да е изповядвал идеи като фашизъм, нацизъм и антисемитизъм. В действията и речта му такива неща отсъстват. Дори има примери за точно обратното.
Луковмарш пък е нещо съвсем отделно. Опитват ли се неонацисти да си присвоят личността на Луков? Да. Отъркват се в него, за да придобият легитимност. Чудите се защо са избрали точно него ли? Избрали са го не защото е нацист, а защото е патриот. Крайнодесни организации се опитват да използват неподправения патриотизъм на Луков, за да трупат политически капитал днес. Това е нередно и трябва да бъде спряно на всяка цена. Не бива Луков да се ползва от фанатици. Историята не бива да се влияе от политически трактовки. Няма значение дали са крайнолеви или крайнодесни.
Като казвам фанатици, трябва да споменем и комунистите. Те също ползват Луков за политически цели. Клеветят го, че е бил нацист, за да оправдаят репресиите си след 44-та година. Комунистите твърдят, че тъй като Луков е нацист и звяр, то Народния съд и всички издевателства след това са били наложителни. Те, загрижени за България, са изибили един куп достойни българи, защото това било в интерес на страната. Това е нелепото им оправдание. Истината обаче е, че комунистите в България облсужват интересите на СССР и са работили срещу българския национален интерес по всевъзможни начини. Убиват Луков, защото той е можело да им се опълчи. Дори и да не си признават, комунистите са се чувстали застрашени от автентичния патриотизъм на генерала.
Връщаме се в наши дни. Нужно е намерим начин да отдадем почти на Луков, без да позволяваме на всякакви екстремисти да се възползват от това. Да, Луков не е ангел. Въпреки това, той заслужава някакво елементарно уважение. Със сигурност не бива да бъде клеветен. Това е абсолютният минимум. Генерал Луков е жертва на червения терор. Гордият офицер е убит заради отдадеността си към България. Когато си спомняме за него, трябва да се водим точно от неговата лоялност и любов към българския народ. Не са нужни шествия, факли и всякакви подобни глупости, а просто смирение и обективен поглед на историята. Луков е войник, който се е борил за родината си както знае и може.
В наши дни подобна отдаденост е рядкост. Такива хора трябва да бъдат помнени. Казвам помнени, а не издигани в култ. Това, което са, е достатъчно впечатляващо. Не е нужно да ги митологизираме излишно. Един отдаден на България офицер е достатъчен повод за гордост. Вие как мислите?
 
Фейсбук