В Сарафово и Елхово настаняват временно украинските бежанци

Временно настаняват украинските бежанци в буферни центрове в Сарафово и Елхово.

Това съобщи във видеообръщение вицепремиерът Калина Константинова, цитирана от Българската национална телевизия. 

 

“От началото на войната у нас са пристигнали над 300 000 души. От тях временна закрила и подслон са получили 1410 хиляди души - два пъти повече от населението на Велико Търново. за три месеца ние полагаме ежедневни и напълно непредвидени грижи за над 110 хиляди души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Сигурно има такива, за които е трябвало известно време да се организира лечение. Сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите? Днес заставам пред вас и българи, и украинци, с пълната увереност че екипът на националния щаб, всички областни управи и местни центрове, направихме повече от невъзможното, за да подсигурим на хората, бягащи от война, топъл дом и сигурност. Направихме всичко възможно да не разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави”, посочи Константинова. 

 

По думите й властите ясно са заявили, че България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето и са очаквали да получат разбиране. Вместо това обаче са получили редица от персонални искания от част от бежанците, които не е имало как да изпълнят. 

 

“От самото начало бе съобщено, че тази мярка с хотелите е временна и цели да им даде време, с което да си стъпят на краката. за наше огромно разочарование получихме редица персонални искания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими групи, които имат най-малко изисквания. за всички останали хора с временна закрила съобщавам: след като не получихме достоверна и навременна информация, след като до последно не обяснявате на екипите и медиаторите на терен - прекратяваме интеграционния план настаняване на бежанци. Всички, настанени в хотели, ще бъдат прехвърлени в буферните центрове в Сарафово и Елхово", каза Калина Константинова.

https://frognews.bg/novini/sarafovo-elhovo-nastaniavat-vremenno-ukrainsk...