Върховният съд в Лондон започва заседания за Брекзит

Върховният съд на Обединеното кралство започва да изслушва в понеделник страните по дело за правото на правителството да изтегли страната от Европейския съюз - казус, който е един от най-важните от десетилетия насам.

Кабинетът на Тереза Мей обжалва решение на съд от по-ниска инстанция, която определи, че парламентът трябва да има последната дума за задействането на Член 50 от Договора за ЕС. С него Лондон уведомява останалите 27 страни и интитуциите в Брюксел, че започва срок от 2 години, в който да се договори как Великобритания напуска съюза.

Изслушванията пред 11-те съдии започват с представителите на правителството. Те твърдят, че неоснователно е уважена позицията на група, предвождана от финансиста Джина Милър и коафьора Деир Дос Сантос, който съобщи, че е гласувал за Брекзит, но държи да се запази върховенството на парламента в кралството.

Право да изразят позиция получиха още представители на живеещите в чужбина британци, група за защита правата на децата, правителствата на Шотландия и Уелс, както и профсъюз, представляващ нископлатените британци и работещи в страната граждани от ЕС.

Изслушванията продължават до четвъртък, включително, а решението на съда не се очаква преди първите месеци на 2017г.

Ако висшата съдебна инстанция потвърди, че правителството трябва да поиска съгласието на депутатите, то поне на теория законодателството за активиране на Член 50 може да бъде спряно в Камарата на общините или в Камарата на лордовете.

http://frognews.bg/