Втората най-голяма "инвестиция" на държавната Българска банка за развитие (след схемата с Гайтански - Вълка) са налетите 140 милиона лева в увеличението на капитала на ПИБ миналото лято.

Vladislav Panev

Втората най-голяма "инвестиция" на държавната Българска банка за развитие (след схемата с Гайтански - Вълка) са налетите 140 милиона лева в увеличението на капитала на ПИБ миналото лято. Покупката беше извършена на цена от 5 лева на акция. За сравнение пазарната цена тогава беше 2.60 лв., а в момента е само 1.50 лева. Загуба от 100 млн лева за държавата дотук.

С Albena Belyanova  тогава обжалвахме решението пред Върховния административен съд. За да е ясно кой носи отговорност за него и към кого евентуално да се предявят претенции за ощетяване на държавата.

Бойко Борисов тогава каза, че сме щели да си върнем парите с лихвите (друг е въпроса, че върху акции не могат да се начисляват лихви). Тогавашният министър Лъчезар Борисов пък разправяше, че ББР щяла да има контрол върху управлението на ПИБ. Е, впоследствие на общо събрание на частната банка въобще не беше поставен въпроса за държавни представители в управлението й, нищо че ББР вече е собственик на близо 20% от капитала.
Това, че ББР е превърната в огромна схема на властта е ясно от години и не мълчим по темата. Страхотно е, че министър (макар и служебен) Kiril Petkov също вече говори. Надявам се, че няма да спре дотук. Защото прозрачността, осветяването на схемите, премахването им, са важно условие за просперитет на България. За еднакви условия за развитие на бизнеса, така че да печелят най-добрите, а не най-големите връзкари.
 
Фейсбук