Все повече бежанци от Русия търсят убежище в Германия

Все повече руснаци търсят закрила в Германия. От януари до март близо 2400 души от Русия са подали молби за убежище - почти толкова, колкото през цялата минала година. Бягат предимно мъже.

 

Броят на руснаците, които са подали молби за убежище в Германия, рязко се е увеличил. За първите три месеца на тази година са подадени 2381 молби, докато за цялата 2022 година молбите са били общо 2851. Това става ясно от данни на Федералното бюро по миграция (BAMF).

В същото време делът на мъжете търсещи убежище от Русия се е увеличил: през 2022 г. те са били 59%, а през януари-март 2023 г. - 64%, се посочва в данните. Това увеличение се обяснява с мобилизацията в Руската федерация, която беше обявена през септември миналата година във връзка с продължаващата война в Украйна. Освен това BAMF отбелязва значително увеличение на броя на молбите за убежище от руснаци във възрастовата група между 19 и 30 години.

Руснаците - на седмо място по брой бежанци в Германия

В общата статистика за броя на подадените молби за убежище в Германия за 2022 г. руснаците са на седмо място след гражданите на Сирия, Афганистан, Турция, Иран, Ирак и Грузия.

Руските дезертьори също могат да кандидатстват за убежище в Германия, посочва представител на Федералната служба по миграцията. "По правило те получават международна закрила". Все още обаче не е изчислено колко молби за убежище е получила ФРГ от руски граждани, които са отказали военна служба.

https://www.dw.com/bg/vse-povece-bezanci-ot-rusia-trsat-ubezise-v-german...